Gezondheid25 nov '21 17:01Aangepast op 25 nov '21 17:20

Felle discussie in OMT over nieuwe maatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Binnen het OMT is een felle discussie geweest over zwaardere maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen. Toch is in het advies gekozen voor maatregelen die minder ver gaan. Daarover heerst onvrede binnen het OMT, bevestigen bronnen aan BNR.

(ANP / Phil Nijhuis)

Zo blijkt dat het OMT adviseert om de sluitingstijden in de horeca te beperken in plaats van helemaal te sluiten. Ook winkels kunnen in het advies open blijven. Over de inzet van een coronatoegangsbewijs bij winkels is nog wel discussie. Ook zou de anderhalve meter in de horeca mogelijk terugkeren. 'Maar er is nog niets besloten', is politiek verslaggever Thomas van Groningen duidelijk.

Luister ook | Viroloog UMGC: Nederland lang vast aan een lockdown

'Het OMT is gisteren bij elkaar gekomen, zij hebben een advies uitgesproken en Jaap van Dissel is vanmorgen bij Rutte en De Jonge geweest en heeft daar verteld wat het advies is', zegt Van Groningen. 'Er zijn twee scenario's. Een scenario waarin je alles sluit. Als je de scholen sluit, moet je alles sluiten. Dus dan praten we over een harde lockdown. Dit wordt niet geadviseerd door het OMT, maar is een optie.' Dit omdat het sluiten van de scholen volgens het OMT teveel nadelige gevolgen heeft.

'Polderlockdown'

'Ze zeggen daarom: houd die scholen open', aldus Van Groningen. 'Maar dan is het raar als je andere sectoren wel sluit. Daarom zeggen ze: alleen beperkingen. Dan kom je uit op een soort van 'polderlockdown'. Dus dat niet-essentiële winkels en horeca om 17.00 uur dicht zouden moeten en dat er maatregelen op scholen komen.' Vanuit de oppositie (onder meer de PvdA en Volt) klinken geluiden dat zo'n laatste optie niet zwaar genoeg zou zijn. En ook meerdere leden van het OMT is die mening toegedaan.

Luister ook | Gommers vraagt om harde lockdown wegens naderende code zwart

'Er is blijkbaar onvrede binnen het OMT en er zijn felle discussies geweest gisteravond, omdat een deel van het OMT het gevoel heeft niet serieus te worden genomen', zegt Van Groningen. 'En dat hun ideeën door de top van het OMT gedownplayed worden.' Zo riep Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen, afgelopen week tijdens een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer op om alles te sluiten. Scholen, horeca en winkels. 'Dan is het opvallend dat hij gisteren in die vergadering heeft gezeten en dat daar dan uitkomt dat de horeca om 17.00 uur dicht moet in plaats van om 20.00 uur', zegt Van Groningen. 'Dat is natuurlijk totaal iets anders dan hij wil.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen