Gezondheid26 nov '21 10:29

De Jonge: verbod op vluchten vanuit zuidelijk Afrika vanwege coronamutatie

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant B.1.1.529 vanaf vandaag 12.00 uur verboden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

(ANP / Bart Maat)

De landen die het betreft zijn Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Volgens De Jonge is de nieuwe mutatie 'reden voor zorg', maar is er ook nog veel onduidelijk. 'Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen', aldus de Jonge.

Hij benadrukt dat Europese lidstaten samen optrekken. Dat geeft de maximale garantie dat je op z'n minst de binnenkomst ervan vertraagt.' Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten hebben het recht terug te komen, 'maar voor hen geldt dus de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.'

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlegt vrijdagmiddag over de mogelijke gevaren van de nieuwe variant. Experts komen samen in Genève om te kijken of het moet worden aangemerkt als een zorgelijke variant.

Volgens berichten van onderzoekers die al monsters van de variant hebben onderzocht, bevat het veel mutaties ten opzichte van de bekende varianten. Het zou door een verandering mogelijk nog besmettelijker zijn dan de Delta-variant, zeggen wetenschappers. De WHO zegt dat er sowieso meer onderzoek verricht moet worden om duidelijkheid te krijgen over het virus.

De WHO wilde niet reageren op de aangekondigde reisbeperkingen en of die nut hebben. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans trok de werking van die reisverboden al in twijfel, omdat niet bekend is waar en wanneer de variant is ontstaan en dus ook niet waar die nu al is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen