Gezondheid28 nov '21 11:52

Deze coronamaatregelen gaan vandaag in

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen van 17:00 tot 05:00. Dat hebben demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekendgemaakt op de coronapersconferentie. Verder blijven de scholen open, wordt het thuiswerkadvies aangescherpt, en keren de steunpakketten terug. Bronnen melden BNR dat het kabinet dit pakket op basis van de doorrekening van het RIVM voldoende vindt.

Alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

- Veel sectoren moeten vanaf zondag dicht. Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17:00 en 05:00 uur.

- Supermarkten en andere essentiële winkels mogen wel tot 20.00 uur openblijven.

- Basis- en middelbare scholen blijven open. Wel wordt leerlingen vanaf groep zes op de basisscholen verplicht om op de gang een mondkapje.

- Het thuiswerkadvies wordt verscherpt naar 'Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand'. Ook geldt er een algemeen advies om zoveel mogelijk thuis te blijven.

- 1,5 meter afstand is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat geldt ook op doorstroomlocaties en alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, bioscopen en theaters.

- Mondkapjes zijn niet alleen verplicht in publieke binnenruimtes, maar ook op doorstroomlocaties en alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt.

- Amateursport is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Dat geldt voor wedstrijden en trainingen. Topsport en professionele kunst- en cultuurbeoefening mag wel na 17.00 uur, wel zonder publiek.

- Essentiële dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.

- Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.

- De maatregelen gaan voorlopig drie weken duren, en gaan op zondag in. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.

Steunpakketten

Vanwege de strengere maatregelen en de impact daarvan op ondernemers en werkenden, komt er ook weer financiële steun. De NOW komt terug, en het kabinet verhoogt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dat kost het kabinet 2,2 miljard euro. Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen.

Of dat ook genoeg is, weet Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, niet zeker. 'Dit is de zoveelste klap, je wordt er moedeloos van.' De afgelopen week zijn bijna alle evenementen al afgezegd, en de reserves zijn al aangesproken.

Boosteroffensief

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een boosteroffensief. Defensie gaat met 750 medewerkers en studenten helpen bij het vaccineren. Dat zou in januari beginnen, maar is vervroegd naar volgende week.

Onderwijs

De scholen blijven wel open. Wel moeten leerlingen vanaf groep 6 van de basisschool een mondkapje in de gang dragen, en komen er looproutes in de scholen. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde klachten moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Ook komen er regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6.

Liveblog

Na maanden van versoepelingen komen er weer strengere coronaregels, nu de besmettingen flink opgelopen zijn. We houden je hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen