Gezondheid26 nov '21 16:30Aangepast op 26 nov '21 17:48

Passagiers uit Zuid-Afrika in afwachting PCR-test

Auteur: BNR Webredactie

Op Schiphol zijn zeshonderd mensen in afwachting van een PCR-test. Het gaat om passagiers van de twee vluchten uit Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is namelijk een een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken.

In Nederland zijn sinds het middaguur vluchten vanuit het zuiden van Afrika verboden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. Vanmorgen zijn er nog twee vluchten uit Zuid-Afrika geland, passagiers moesten uren aan boord blijven in afwachting van een test, zegt Harm Balder van GGD Kennemerland. Vanavond krijgen ze de uitslag.

Als de test positief is, kunnen de passagiers terecht in een quarantainehotel, en worden de mensen die naast hen zaten ingelicht. Volgens de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid moeten zij dan tien dagen in quarantaine.

Verslaggever Martijn de Rijk sprak vanochtend met familie en vrienden van de passagiers. Die waren opgelucht dat hun naasten in Nederland waren. 'Deze vlucht was een dag vervroegd vanwege operationale redenen. Een geluk bij een ongeluk'.

Gerelateerde artikelen