Gezondheid26 nov '21 17:39

De Jonge kondigt 'fase 2D' af: planbare zorg uitgesteld en hulp van Defensie

Auteur: BNR Webredactie

Minister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 'fase 2D' afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit om handen vrij te maken voor de zorg van coronapatiënten. Ook gaat Defensie helpen. 'Dit om zolang mogelijk de kritiek planbare zorg en de acute zorg doorgang te kunnen laten vinden', zegt De Jonge.

Fase 2D betekent dat de heup-, knie- en staaroperaties overal stoppen, zodat er meer personeel is voor aan de bedden van coronapatiënten die acute zorg nodig hebben. 'We hebben iedereen nodig om zorg te blijven leveren', zegt De Jonge. 'Dus kom je collega's helpen', is zijn oproep aan het ziekenhuispersoneel.

Ook bij poliklinieken worden afspraken uitgesteld, blijkt uit een brief van De Jonge naar de Tweede Kamer. Dat kan extra personeel opleveren om in te zetten voor de meer acute zorg. De ic-capaciteit gaat omhoog naar 1150 bedden 'en vervolgens naar 1350 ic-bedden. 'Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding blijft coronapatiënten over het land verdelen en er wordt maximaal ingezet op internationale samenwerking.'

Hulp Defensie

Verder gaat Defensie met ongeveer 100 tot 120 militairen helpen in het UMC Utrecht. 'Dat biedt hulp en lucht', aldus De Jonge. Die ruimte wordt volgens hem benut om de kritieke planbare zorg door te laten gaan. Dat gaat om ingrepen als bepaalde chemokuren en het verwijderen van tumoren. En als die ingrepen langer moeten wachten dan zes weken 'is het mogelijk dat je te laat bent', zegt de demissionair zorgminister.

Liveblog

Na maanden van versoepelingen komen er weer strengere coronaregels, nu de besmettingen flink opgelopen zijn. We houden je hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen