Gezondheid28 nov '21 18:45Aangepast op 29 nov '21 07:48

Geen QR-code voor grote groepen buitenlandse bezoekers, ondanks vaccinatie

Auteur: Diederik de Groot

Mensen zonder Nederlands paspoort, die buiten de EU wonen en daar ook zijn gevaccineerd, lopen tegen een probleem aan als ze op bezoek komen in Nederland. Ze kunnen hier dan namelijk géén coronatoegangsbewijs krijgen op basis van hun vaccinatie. Dat blijkt uit navraag van BNR bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onder andere toeristen en in het buitenland woonachtige familie en vrienden van Nederlanders, lopen hierdoor tegen problemen aan.

De Stichting GOED, die opkomt voor de belangen van Nederlanders in het buitenland, heeft het probleem al in september aangekaart bij de Nederlandse overheid. Sindsdien is er echter niets veranderd. Bij de stichting komen veel berichten binnen van mensen die tegen dit probleem aanlopen. Het betreft vaak Nederlanders die partners, familie of vrienden op bezoek krijgen in de kerstvakantie. Zij hopen dat voor hun bezoek op tijd alsnog de mogelijkheid komt om een QR-code op basis van een vaccinatie te verkrijgen.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten te begrijpen dat dit voor de mensen die het betreft, een obstakel kan vormen: 'Voor het aanvragen van een vaccinatiebewijs op basis van een vaccinatie in het buitenland, is het noodzakelijk dat de persoon in kwestie Nederlander is óf in Nederland woont. We begrijpen dat dit een vervelende situatie oplevert voor mensen die buiten de EU zijn gevaccineerd en voor korte tijd in Nederland zijn.'

Zorgvuldig

Het ministerie zegt dat momenteel wordt onderzocht op wat voor manier deze groep mensen alsnog een QR-code kan krijgen op basis van vaccinatie. Daarbij wordt niet over één nacht ijs gegaan: 'Omdat het hier om grote groepen mensen gaat, is het belangrijk om daarvoor een praktische, uitvoerbare oplossing te vinden, die tegelijkertijd ook zorgvuldig is'.

Voor de mensen die het betreft, is het volgens het ministerie wel mogelijk om gebruik te maken van testen voor toegang. Voorlopig blijft die optie bestaan, omdat nog niet duidelijk is of er een 2G-systeem in Nederland komt. Als dat wel wordt ingevoerd, is het alleen nog mogelijk om op bepaalde plekken binnen te komen met een bewijs van vaccinatie, of een bewijs dat iemand hersteld is van corona.

(ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen