Gezondheid29 nov '21 08:57Aangepast op 29 nov '21 10:07

Meer tijd nodig om omikronvariant te onderzoeken

Auteur: BNR Webredactie

Vorige week dook er nieuwe variant op van het coronavirus. De omikronvariant lijkt nog besmettelijker dan andere varianten, wat ervoor zorgde dat verschillende landen gelijk met reisbeperkingen kwamen voor landen waar de nieuwe variant is waargenomen. Toch zijn er nog veel vragen over het de omikronvariant. Volgens Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie kost het echt nog meer tijd voordat er meer bekend wordt.

Minder antistoffen

Volgens van Egmond hebben we dit eigenlijk al een keer eerder meegemaakt met de deltavariant. Om erachter te komen hoe goed het afweersysteem werkt op deze nieuwe variant worden er tests gedaan in laboratoria waar bloed van gevaccineerden in aanraking wordt gebracht met het virus. 'De verwachting is dat net als bij de deltavariant, er minder antistoffen het virus zullen neutraliseren.' De hoogleraar brengt daarbij wel de nuance aan dat ondanks dat de effectiviteit van vaccins afneemt, die bij de deltavariant ook nog 90% effectief was tegen ernstige ziekte.

Nieuwe variant, andere eigenschappen

Verschillende artsen uit Zuid-Afrika berichten dat de nieuwe variant besmettelijker is, maar tegelijkertijd milder verloopt. Volgens van Egmond moet er nog meer onderzoek gedaan worden voordat dit echt zeker is, maar als de nieuwe variant milder verloopt, is dat goed nieuws. 'Mutaties vinden willekeurig plaats en elke mutant heeft ook zijn eigenschappen. Dat kan ook betekenen dat je er minder ziek van wordt. Dat is dan gunstig.'

Alert zijn

Marino van Zelst, infectie-ziekte-modelleur bij Wageningen University Research, plaatst hier een kanttekening bij. 'Ook als een virus iets milder is, kan het toch meer impact hebben.' Van Zelst benadrukt hierbij dat er op dit moment nog niet veel bekend is over de nieuwe variant. Volgens de ziekte-modelleur is het belangrijk dat landen nu alert zijn. 'Vliegverboden zorgen er niet per se voor dat een virus een land niet binnenkomt, maar het is goed dat we nu alert zijn.'

Vaccins aanpassen

Deze nieuwe variant betekent niet dat immuniteit die is opgebouwd door vaccinatie of een eerdere besmetting met een andere variant niet meer effectief is zegt van Egmond. 'Er zit gewoon een overlap in. Als er wat veranderingen in het virus optreden, dan ben je alsnog beschermt.' Als die veranderingen toch te groot worden, kunnen de vaccins ook nog aangepast worden. Volgens de hoogleraar hebben de fabrikanten aangegeven dat zo'n aanpassing binnen drie maanden moet lukken.

Image
(Xinhua / eyevine)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen