Gezondheid30 nov '21 15:49Aangepast op 30 nov '21 17:31

OM Noord-Nederland onderzoekt in quarantaine plaatsen Spaans-Portugees stel

Auteur: Bram van Eijndhoven

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland onderzoekt momenteel de procedure die voorafging aan het in quarantaine plaatsen van het Spaans-Portugese stel, dat sinds gisteren vastzit in een isolatiekamer in een ziekenhuis in Groningen. Dat staat te lezen op de website van het Openbaar Ministerie.

Lees ook | Advocaat eist snel vertrek van Spaans-Portugees stel uit ziekenhuis

Op basis van dat onderzoek zal het parket besluiten of bij de rechtbank Noord-Nederland een verzoek tot een machtiging tot voortzetting van de isolatie wordt ingediend. Dat is een bijzondere, bestuursrechtelijke taak van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland in het kader van de Wet Publieke Gezondheid.

Gedwongen isolatie

Carolina Pimenta en Andres Sanz zitten sinds gisteren in gedwongen isolatie en quarantaine in het Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrixoord in Haren. De Spaanse man en Portugese vrouw werden aangehouden toen ze Nederland wilden verlaten. De marechaussee hield ze in het vliegtuig aan en 'droeg ze over aan de GGD'. De burgemeester van Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, verklaarde dat ze zich niet aan de quarantaineregels wilden houden.

Lees ook | 'Stel dat in vliegtuig werd opgepakt hoeven niet voor de rechter te verschijnen'

Tegenover RTL verklaarde het stel eerder dat die lezing niet klopt. 'De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden. Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn, we zijn behandeld als honden.' De advocaat van het stel eiste daarom eerder vandaag dat ze zo snel mogelijk het ziekenhuis mochten verlaten. Als dat niet voor 12:00 uur zou gebeuren, zou hij een kort geding aanspannen om het vertrek te forceren. 'Er is geen grond om hem langer vasthouden in het ziekenhuis', zei Maes eerder in gesprek met BNR.

Procedure

Het onderzoek zal erom draaien of van tevoren is vastgesteld of het stel zelf besmet is, of dat er alleen een vermoeden was dat ze contact hadden gehad met een besmet persoon. In het eerste geval zouden ze isolatie moeten ondergaan op de gesloten afdeling van een daarvoor aangewezen ziekenhuis. Het enige ziekenhuis waar dat in Nederland kan is Beatrixoord. Als er slechts het vermoeden was dat ze contact hebben gehad met een besmet persoon, had het stel alleen in quarantaine gehoeven. Quarantaine kan op elke locatie die door de voorzitter van de veiligheidsregio wordt aangewezen.

Image
(ANP/Persbureau Meter)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen