Gezondheid30 nov '21 11:11Aangepast op 30 nov '21 12:39

'Het is onwaarschijnlijk dat huidige vaccins werken tegen omikronvariant'

Auteur: BNR Webredactie

Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikronvariant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Toch weet niemand precies hoe gevaarlijk of mild de nieuwe variant is. 'Als deze variant besmettelijker is maar minder gevaarlijk dan de deltavariant, dan zijn we eigenlijk op de goede weg', zegt immunoloog Ger Rijkers.

Mensen met een mondkapje op in een publieke ruimte in Rotterdam.
Mensen met een mondkapje op in een publieke ruimte in Rotterdam. (ANPfoto)

De omikronvariant van het coronavirus werd vorige week ontdekt in Zuid-Afrika en duikt sindsdien in steeds meer landen op. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde gisteren ook dat het een 'eng variant is die een wereldwijde aanwezigheid kan krijgen'. Dat zou ertoe kunnen leiden dat meer mensen ziek worden na een besmetting of zelfs in het ziekenhuis terechtkomen, maar volgens Rijkers is dat nog moeilijk te voorspellen. 'Deze omikronvariant is nog heel nieuw. Niemand weet precies hoe gevaarlijk of mild hij zal zijn, of hoe ziek je ervan wordt. Ook weet nog niemand of de antistoffen die je met de bestaande vaccins hebt gekregen ertegen werken. Dat is heel moeilijk te voorspellen. Ik - als immunoloog - durf dat zelf zeker niet. Dat moet echt onderzoek uitwijzen', zegt Rijkers.

Lees ook | 'WHO slaat de plank volledig mis'

Optimistisch scenario

Toch is er ook een optimistisch scenario, waarbij de omikronvariant juist heel gunstig zou kunnen uitpakken. 'Als dit een minder heftig variant is, maar wel besmettelijker, en als deze de deltavariant overneemt, dan zijn we eigenlijk juist op de goede weg.' De omikronvariant zou dan hetzelfde uiterlijk aannemen als andere soortgelijke coronavirussen, die al eeuwen in Nederland bestaan. 'Dat zijn echt de wintervirussen van deze tijd van het jaar, geen van allen geven iets ernstigers dan een simpele verkoudheid.' Volgens Rijkers kan het optimistische scenario een volgende stap zijn, waarbij het virus wel heel besmettelijk is, maar geen ernstige ziekte zal veroorzaken. Een aantal artsen in Zuid-Afrika sprak in een interview met de BBC ook van slechts milde klachten bij patiënten die besmet waren met de omikronvariant. 'Dus dat zou ook een mogelijk scenario kunnen zijn, maar ook dát moeten we natuurlijk uitzoeken', aldus Rijkers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen