Gezondheid2 dec '21 12:57

Sportbonden houden hoop op verruiming coronaregels

Auteur: BNR Webredactie

Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB hebben de hoop op verruiming van de tijden om te kunnen sporten nog niet helemaal opgegeven. Tijdens het debat van woensdag in de Tweede Kamer over de nieuwste coronamaatregelen, zoals het stilleggen van de amateursport tussen 17.00 en 05.00 uur, zijn meerdere moties ingediend waarin gepleit wordt voor een ruimere openstelling.

Ondanks aandringen van demissionair premier Mark Rutte om niks te veranderen aan het pakket van maatregelen, hoopt de sportbond dat de Tweede Kamer anders beslist. 'We wachten de stemmingen nu met grote belangstelling af', zegt een woordvoerder van NOC*NSF. De KNVB laat ook weten de stemmingen af te wachten.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Marc van den Tweel, directeur van NOC*NSF, ziet lichtpuntjes. 'Ik twijfel of het glas halfvol of -leeg is. Je ziet dat alle partijen zoeken om sporten na 17.00 uur mogelijk te maken, omdat het ongelooflijk belangrijk is.

Luister ook | 'Falende aanpak obesitas onderdeel van heftigheid coronapandemie'

Creatieve oplossingen

De directeur merkt al dat sportverenigingen creatieve oplossingen proberen te vinden. Zo probeert men trainingen 's ochtends vroeg of eerder op de middag te geven, in plaats van 's avonds. 'Maar er zijn wel beperkingen aan. Als we met z'n allen om 05.30 uur op het voetbalveld gaan staan, is dat praktisch gezien ook niet mogelijk. Ons pleidooi is dan ook om sporten tussen 17.00 en 20:00 uur ook mogelijk te maken', zegt Van den Tweel.

Een groot deel van de Tweede Kamer pleit daar ook voor. Het kabinet wil er echter niet aan. 'Dat betekent dat er veel contacten en verplaatsingen zijn, ook van ouders die hun kind komen brengen en halen. Dat moeten we nu niet hebben, het is erg onverstandig, omdat we in een ernstige crisis zitten', zei Rutte tijdens het debat van woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen