Gezondheid2 dec '21 17:19Aangepast op 2 dec '21 18:39

Britten keuren coronamedicijn GSK goed

Auteur: BNR Webredactie

De Britse toezichthouder op geneesmiddelen heeft het coronamedicijn van farmaceut GSK goedgekeurd. Volgens de waakhond verkleint het medicijn de kans op ziekenhuisopname en overlijden met 79 procent, voor besmette mensen die een hogere kans op een heftig ziekteverloop.

Volgens de farmaceut zou Sotrovimab, de naam van het medicijn, ook werken tegen de nieuwe coronavariant Omicrion. Dat zou blijken uit eerste testen die de farmaceut uitvoerde op hamsters. Verdere testen moeten laten zien hoe effectief het middel werkelijk is bij de nieuwe variant.

(SOPA Images/SIPA)

Volgens de Britse gezondheidswaakhond moet het medicijn binnen vijf dagen na de eerste symptomen gebruikt worden. Daarnaast is het medicijn alleen bedoeld voor mensen met milde klachten die kans hebben op een ernstiger ziekteverloop.

Het medicijn werkt door middel van antilichamen die zich vastplakken aan de spikes die op het coronavirus zitten. Bij de Omicronvariant zitten op die spike echter uitzonderlijk veel mutaties, maar bij eerste testen lijkt het medicijn ook daarop te werken, zegt Vir Biotechnology, dat het medicijn samen met GSK ontwikkelde.

Luister ook | Boosterprikken en medicijnen moeten 'zoveel mogelijk vrijheden' opleveren

België

Ook het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) kijkt naar een mogelijke goedkeuring van het medicijn. In november diende GSK een aanvraag voor goedkeuring in. Volgens de EMA zou er mogelijk binnen twee maanden al een besluit genomen worden erover. In België wordt het middel echter al wel gebruikt, schrijft de krant De Tijd. Door een lokale noodvergunning mag Sotrovimab al gebruikt worden om coronapatiënten te behandelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen