Gezondheid3 dec '21 06:13Aangepast op 3 dec '21 06:57

Ziekenhuizen kunnen tóch uitbreiden naar 1250 ic-bedden

Auteur: BNR Webredactie

Het lukt ziekenhuizen tóch om uit te breiden naar 1250 ic-bedden. Code zwart lijkt daarmee voorlopig uitgesteld. Vanaf maandag moeten er 1250 ic-bedden gereed zijn, verdeeld over alle ziekenhuizen in Nederland. Dat is een toename van 100 bedden ten opzichte van de eerdere 1150 beschikbare bedden in het land.

(ANP / Jeffrey Groeneweg)

Luister terug | Tweede Kamer sluit verplichte vaccinatie niet uit

65 ziekenhuizen in Nederland werden gevraagd bij te dragen aan de opschaling van de ic-capaciteit en uit een rondgang van Trouw blijkt dat een verdere opschaling, naar 1350 ic-bedden, voor een aantal van deze ziekenhuizen onhaalbaar is. De ziekenhuizen kaarten aan dat de opschaling van ic-bedden ten koste gaat van de steeds meer acute reguliere zorg. Maar de toename van de ic-bedden is nodig, want het aantal coronapatiënten op de ic blijft toenemen.

Het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding meldt dat er gisteren 58 nieuwe covidpatiënten werden opgenomen op de ic. Gemiddeld neemt het aantal nieuwe covidpatiënten op de ic ook nog steeds toe: 48 per dag deze week, terwijl dat er vorige week nog 42 waren.

Luister terug | Britten keuren coronamedicijn GSK goed

Concentratie

IC-hoofd Armand Girbes van het Amsterdamse AMC pleit in NRC voor de oprichting van een covidziekenhuis met de uitspraak 'leg alle covidpatiënten bij elkaar'. Er liggen nu zo’n 600 patiënten met covid-19 op de IC’s in Nederland. En dat aantal, zegt Armand Girbes, verstoort de zorg totaal. Girbes pleit ervoor dat covidpatiënten op één of enkele plekken worden samengebracht, zoals dat vroeger met tuberculosepatiënten gebeurde. Dat is hard nodig, vindt hij.

'We hadden al een krap systeem', zegt Girbes tegen de krant, 'Nu is er een ziekte bijgekomen. Eén die heel besmettelijk is, met grote aantallen patiënten. Dan moet je je afvragen of het systeem wel op die situatie is toegerust.' Zijn plan om coronapatiënten niet langer over Nederland te spreiden, opperde Girbes al in april vorig jaar. Vorige maand besloot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat idee serieus te bekijken.

Maar het Landelijk Netwerk Acute Zorg sprak met drie regio’s en concludeerde dat ziekenhuizen er geen oplossing in zien: er zijn twijfels over de beschikbaarheid van personeel en wie gaat al die patiënten heen en weer rijden? Maar het plan is dus niet van de baan. Demissionair minister Hugo de Jonge zei gisteren in het Kamerdebat dat hij er wel wat in ziet. De Kamer nam een CDA-motie aan, de partij wil 'pilots' om te toetsen of concentratie zinvol is. De minister wil het nog deze winter 'op één, twee of drie plekken uitproberen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen