Gezondheid4 dec '21 11:50

RIVM concludeert in totaal 18 omikronbesmettingen op KLM-vluchten Zuid-Afrika

Auteur: BNR Webredactie

Van de in totaal 61 positief geteste passagiers van de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika, is bij achttien reizigers de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het onderzoek naar de omikronvariant onder passagiers van de vluchten is nu afgerond.

Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg bij gate E19 aan de E-pier op Schiphol.
Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg bij gate E19 aan de E-pier op Schiphol. (ANPfoto)

Eerder deze week meldde het RIVM al dat bij twee mensen die op 19 en 23 november positief testten op corona de omikronvariant is aangetoond. Een van hen was niet recentelijk op reis geweest. Dat betekent dat de variant zich ook al binnen de landsgrenzen heeft verspreid.

Milde klachten

Sommige KLM-passagiers die de variant bij zich bleken te dragen, hebben milde klachten, aldus het RIVM. "Anderen niet of nauwelijks." De mensen die geen klachten hebben mogen deze zaterdag uit isolatie.

Als mensen doorreizen naar een ander land, kan het zijn dat ze volgens de regels van dat land nog niet uit isolatie mogen. Zo geldt in Duitsland bijvoorbeeld de regel dat iemand die besmet is veertien in plaats van zeven dagen in quarantaine moet blijven. Voor die mensen wordt overleg gepleegd met het land van bestemming, legt een woordvoerder van het RIVM uit. "Zo kunnen die mensen mogelijk over land naar hun land van bestemming reizen en daar hun isolatie afmaken." Het kan ook zijn dat deze mensen alsnog de isolatietermijn in Nederland moeten afmaken. "De situatie is per persoon anders", aldus het RIVM.

Reisverbod

Op 26 november werd een inreisverbod ingesteld voor landen in zuidelijk Afrika, vanwege de daar ontdekte Omikronvariant van het coronavirus. Omikron lijkt mogelijk besmettelijker te zijn dan andere varianten van het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant bestempeld als "zorgwekkend".

Het inreisverbod geldt voor niet-EU-burgers vanuit een aantal zuidelijk Afrikaanse landen. Het verbod werd ingesteld terwijl twee vliegtuigen al onderweg waren naar Schiphol. Bij aankomst moesten alle reizigers worden getest op corona. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat het inreisverbod wordt verlengd tot en met 15 december.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen