Gezondheid9 dec '21 16:01

Kabinet wil patenten van coronavaccins niet vrijgeven

Auteur: BNR Webredactie

Het demissionaire kabinet denkt niet dat het vrijgeven van patenten op coronavaccins de oplossing is voor vaccintekorten in arme landen. 'Het is geen toverstokje', geeft demissionair minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Handel aan.

(Rob Engelaar / ANP)

De Bruijn geeft aan dat er voldoende vaccins zijn. Maandelijks worden er 1,5 miljard vaccins geproduceerd. Het gaat mis bij de verspreiding van het vaccin. Daarnaast heeft de bevolking in arme landen veel weerstand tegen de coronaprik.

Traag

De distributie van vaccins verloopt onder andere via Covax. Volgens de minister gaat dit veel te langzaam. Hij beloofde de Kamer uit te zoeken waarom Covax zo traag werkt. Nederland heeft zelf 27 miljoen vaccinaties aan arme landen toegezegd. Hiervan gaan 22 miljoen vaccins naar het Covax-programma, de overige miljoenen vaccins zijn direct aan andere landen geschonken. Onder andere Suriname en Indonesië kregen de vaccins binnen.

Gebrek aan internationale steun

Onder meer PvdA en GroenLinks drongen erop aan om het alleenrecht op de vaccins weg te halen bij de farmaceuten. De Bruijn wil de optie overwegen, als arme landen een tekort blijven houden aan vaccins. Bij het vrijgeven van de patenten mogen ook andere fabrikanten de coronavaccins maken.

Lees ook | WHO roept op tot betere verspreiding coronavaccins

Internationaal is er geen steun om de octrooien vrij te geven. In de VS is eerder gepleit voor deze maatregel, maar verder bleef het stil. Volgens De Bruijn is er voor het maken van de vaccins ook speciale technologie nodig, maar die wordt niet geleverd bij het patent. Bedrijven kunnen hiertoe ook niet gedwongen worden.

Beproefd recept

De minister ziet wel een andere oplossing: het vrijwillig delen van kennis door farmaceuten. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zet zich daar voor in. In Zuid-Afrika wordt een productiefaciliteit opgezet met behulp van plaatselijke bedrijven. De Bruijn noemt het een 'beproefd recept'.

Luister ook | 'We voeren een strijd tegen het virus, maar het virus heeft halverwege de spelregels veranderd'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen