Gezondheid16 dec '21 16:32

Omikron zorgt wereldwijd voor steeds meer zorgen

Auteur: BNR Webredactie

De Omikron-variant van het coronavirus zorgt wereldwijd voor steeds meer zorgen. Hoewel er nog veel onzeker is over de variant, benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie de ernst van de situatie, en stelt dat vaccineren alleen de crisis niet meer zal tegenhouden. Met name in het Verenigd Koninkrijk verspreid Omikron zich razendsnel.

Tedros Ghebreyesus, voorzitter van de WHO zegt dat Omikron 'een grote impact kan hebben op het verloop van de pandemie. Als landen wachten tot ziekenhuizen vollopen, dan is het te laat'. Het gebruik van vaccins alleen is volgens hem niet voldoende.

Lees ook | Frankrijk voert reisbeperkingen in voor reizigers uit VK

Eerder al zei het RIVM dat het vaccin van AstraZeneca onvoldoende beschermt tegen de nieuwe Omikron-variant van het corona-virus. 'Als je kijkt naar Britse cijfers dan lijken twee prikken van AstraZeneca niet te beschermen tegen ziek worden door Omikron', zegt voorman Van Dissel.

Tekst gaat door onder de tweet

Ook David Nabarro, speciaal Corona-gezant bij de WHO, maakt zich op steeds meer zorgen. In een interview met SkyNews roept Nabarro iedereen op om alles te doen wat hij of zij kan om sociaal contact te vermijden en zo het zorgsysteem te ontlasten.

Tekst gaat door onder de tweet

Mogelijk 10.000 Omikrongevallen in VK

(Unsplash)

In het Verenigd Koninkrijk verspreidt het coronavirus zich razendsnel, gisteren zijn 78.610 nieuwe besmettingen vastgesteld, een dagrecord waarvan ruim 4700 van het de omikronvariant. De Britse regering meldt dat het gaat om mogelijk 10.000 gevallen.

Uit onderzoek van de Britse gezondheidsorganisatie SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies) blijkt dat de Omikronvariant zich tot 70 keer sneller vermenigvuldigt in menselijke longen dan de Deltavariant.

Chris Witty, Chief Medical Office, heeft tegen SkyNews gezegd dat het mogelijk is dat de Omikron-variant uiteindelijk alsnog voor meer ziekenhuisopnames zorgt, ook al lijkt Omikron tot nu toe milder. Dat komt volgens Witty omdat deze variant zó besmettelijk is, dat uiteindelijk het aantal besmettingen genoeg oploopt dat de zorg alsnog overbelast wordt.

Het R-getal in de UK ligt momenteel zelfs tussen de drie en de vijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen