Tedros Ghebreyesus, voorzitter van de WHO zegt dat Omikron 'een grote impact kan hebben op het verloop van de pandemie. Als landen wachten tot ziekenhuizen vollopen, dan is het te laat'. Het gebruik van vaccins alleen is volgens hem niet voldoende.
Lees ook | Frankrijk voert reisbeperkingen in voor reizigers uit VK
Eerder al zei het RIVM dat het vaccin van AstraZeneca onvoldoende beschermt tegen de nieuwe Omikron-variant van het corona-virus. 'Als je kijkt naar Britse cijfers dan lijken twee prikken van AstraZeneca niet te beschermen tegen ziek worden door Omikron', zegt voorman Van Dissel.
Tekst gaat door onder de tweet
Omicron is spreading at a rate we have not seen with any previous variant. I need to be very clear: vaccines alone will not get any country out of this crisis.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 14, 2021
It’s not vaccines instead of masks, distancing, ventilation or hand hygiene.
Do it all. Do it consistently. Do it well. pic.twitter.com/YAVfJXsviQ
Ook David Nabarro, speciaal Corona-gezant bij de WHO, maakt zich op steeds meer zorgen. In een interview met SkyNews roept Nabarro iedereen op om alles te doen wat hij of zij kan om sociaal contact te vermijden en zo het zorgsysteem te ontlasten.
Tekst gaat door onder de tweet
Extraordinary interview with @davidnabarro of @who. A stark stark warning about what’s ahead.
— Carole Cadwalladr (@carolecadwalla) December 16, 2021
‘I’ve been watching & working on this pandemic since January 2020 & I’ve never been more concerned than I am tonight, not just about the UK but about the world.’ pic.twitter.com/dAWXhHdlMN
Mogelijk 10.000 Omikrongevallen in VK

In het Verenigd Koninkrijk verspreidt het coronavirus zich razendsnel, gisteren zijn 78.610 nieuwe besmettingen vastgesteld, een dagrecord waarvan ruim 4700 van het de omikronvariant. De Britse regering meldt dat het gaat om mogelijk 10.000 gevallen.
Uit onderzoek van de Britse gezondheidsorganisatie SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies) blijkt dat de Omikronvariant zich tot 70 keer sneller vermenigvuldigt in menselijke longen dan de Deltavariant.
Chris Witty, Chief Medical Office, heeft tegen SkyNews gezegd dat het mogelijk is dat de Omikron-variant uiteindelijk alsnog voor meer ziekenhuisopnames zorgt, ook al lijkt Omikron tot nu toe milder. Dat komt volgens Witty omdat deze variant zó besmettelijk is, dat uiteindelijk het aantal besmettingen genoeg oploopt dat de zorg alsnog overbelast wordt.
Het R-getal in de UK ligt momenteel zelfs tussen de drie en de vijf.