Liveblog | Kamerdebat Coronamaatregelen
De coronavaccins beschermen zonder booster naar verwachting ongeveer vier tot vijf keer minder tegen een besmetting met de omikronvariant dan met de deltavariant. Dat zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de Tweede Kamer.
12:40 | Het kabinet moet ruimhartig steun geven en meer oog hebben voor startende ondernemers en 'schrijnende gevallen die overal net buiten vallen', vindt de VVD. 'Het kan niet zo zijn dat ondernemers elke keer kind van de rekening zijn en dat we niet royaal ondersteunen', zegt Kamerlid Aukje de Vries van de grootste partij tijdens het coronadebat.
Het eerder aangekondigde steunpakket was 'mooi, maar niet genoeg', bleek uit verhalen van ondernemers in de media. Dat de regelingen worden verruimd, zoals het kabinet dinsdag aankondigde, is volgens De Vries 'een verbetering', maar dat lost nog niet alles op.
'Ondernemers zetten hun pensioen in en hebben zelf vaak geen inkomen', zegt De Vries.
Ze wil niet zoals Kees van der Staaij (SGP) voorstelt winkelen op afspraak mogelijk maken. 'Daar zie ik geen ruimte voor', aldus De Vries. Volgens haar is de onzekerheid daarvoor nog te groot. 'De plaatjes zien er niet goed uit' als het gaat om ziekenhuisopnames en ic-bezetting.
11:55 | De GGD'en schalen de testcapaciteit op vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Eind januari moeten 200.000 coronatests per dag afgenomen kunnen worden. In de Tweede Kamer zei programmadirecteur Jaap Eikelboom dinsdag dat hij verwacht dat de testvraag sterk stijgt vanwege de nieuwe en meer besmettelijke variant.
De opschaling kent wel een uitdaging, aldus Eikelboom. Zo is het personeel dat coronatesten kan afnemen op het moment ook deels nodig voor de boostercampagne. 'Maar misschien is dat straks weer andersom', zei hij. Ook kunnen externe partijen worden ingezet op GGD-locaties en is het een optie om extra locaties te openen.
11:30 | Een miljoen 60-plussers moet nog een afspraak voor een boosterprik maken, zegt Mariska van Blankers, programmadirecteur vaccinaties bij het RIVM. Dit terwijl het kabinet zoveel mogelijk 60-plussers nog dit jaar een boosterprik willen laten halen. De 60-plussers zonder afspraak worden dan ook opgeroepen voor het einde van het jaar een afspraak te maken.
Hoeveel mensen van deze groep al daadwerkelijk een prik kan halen, is overigens niet helemaal duidelijk. Iets meer dan een miljoen van alle volwassenen kan nog even geen boosterprik halen, omdat ze drie maanden moeten wachten na een eerdere vaccinatie of een besmetting. 500.000 van hen zijn te recent nog geprikt. 600.000 zijn sinds half oktober besmet geraakt met het virus, of zullen dat naar verwachting nog worden in de komende maand.
11:10 | Tot dusver zijn er ruim 1,8 miljoen boosterprikken gezet, zei programmadirecteur vaccinaties Mariska van Blankers van het RIVM dinsdag in de Tweede Kamer. Dat betekent dat er vorige week 780.000 oppepprikken zijn gezet en daarmee is het doel voor die week bereikt. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge had dat doel op 700.000 prikken gesteld.
11:00 | Het demissionaire kabinet breidt de steunregelingen uit voor ondernemers, wegens de lockdown die zaterdag is aangekondigd. Bedrijven komen sneller in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast wordt de loonsteunregeling NOW uitgebreid.
10:55 | De coronavaccins beschermen zonder booster naar verwachting ongeveer vier tot vijf keer minder tegen een besmetting met de omikronvariant dan met de deltavariant. Dat zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de Tweede Kamer.
Volgens Van Dissel was 85 procent van de mensen die besmet raakten met de omikronvariant volledig gevaccineerd. Bij de deltavariant was dit 62 procent. Ook mensen die eerder al corona hebben gehad, zijn volgens Van Dissel minder beschermd tegen de omikronvariant. Van de groep die de omikronvariant opliep, had bijna 3 procent eerder corona gehad. Bij de deltavariant was dit iets meer dan 1 procent.
Hoewel een tweede prik op de korte termijn redelijk beschermt tegen omikron, neemt de effectiviteit naar verwachting snel af, zegt Van Dissel. Een boosterprik kan de bescherming tegen de omikronvariant weer 'opplussen'. Ook de effectiviteit van de booster zal na verloop van tijd afnemen, maar wel minder snel, verwacht Van Dissel.
'Het vaccin is gemaakt tegen de Wuhanvariant, die al lang niet meer circuleert', legt Van Dissel uit. De delta- en omikronvariant zijn zo anders, legt hij uit, dat het vaccin ze niet meer goed herkent.