Hoge ziekteverzuim in ziekenhuispersoneel lijkt af te zwakken
Het stijgende percentage aan ziekteverzuim in ziekenhuizen lijkt over de grootste piek heen te zijn, daarmee blijft de gevreesde golf uit. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet samen met meerdere ziekenhuizen een daling in het ziekteverzuim van zorgpersoneel, blijkt uit rondvraag van BNR. Die daling zien zij ten opzichte van vorige maand, toen het percentage nog in rap tempo omhoog schoot.

Opgevraagde cijfers van de zorgautoriteit laten zien dat het ziekteverzuim in de de klinieken deze maand met bijna een 0,5 procent is gedaald ten opzichte van de maand november. Het aantal daalde van 8,9 procent eind november, naar 8,5 procent vandaag.
Voor een verdere stijging van het ziekteverzuim werd wel gevreesd, onder andere door voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers. Hij luidde in november de noodklok toen ongeveer één op de tien ziekenhuismedewerkers ziek thuis zat. De vrees was toen dat dit alleen nog maar zou oplopen, maar dat blijkt dus niet het geval.
Lichte daling
Verschillende ziekenhuizen zien een stagnering of zelfs een lichte daling ten opzichte van vorige maand. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zag bijvoorbeeld het verzuim dalen: 'We zien dat sinds het begin van de covidperiode het verzuim is gestegen, maar we zien de afgelopen periode een daling', zegt Mandy van Liempt van het ziekenhuis .
Ook het UMC Groningen laat weten dat de trend van afgelopen maand waarbij het verzuim aanzienlijk steeg, deze maand niet heeft doorgezet. Het lijkt volgens dit ziekenhuis iets beter te worden. Ook het Amsterdam UMC ziet dat het verzuim in het ziekenhuis daalt.
Ziekenhuizen waar niet direct een daling zichtbaar is, laten wel weten een stagnatie in de cijfers te zien. Zo zit het verzuim van het Isala ziekenhuis nu rond de 7,5 procent. Vorige maand lag dit percentage even hoog, en daarmee lijkt het nu te stabiliseren.
Verdere daling
Verwacht wordt dat een daling in het aantal corona-besmettingen landelijk ook gaat zorgen voor minder uitval van zorgpersoneel. Een deel van de medewerkers zat nu namelijk soms thuis doordat ze in quarantaine moesten, in verband met een besmette huisgenoot, of omdat ze zelf positief waren getest.
Toch betekent de lichte daling niet direct een reden voor feest. Het Medisch Centrum Leeuwarden benadrukt dat, hoewel de stijging stagneert, het ziekteverzuim nog steeds veel te hoog is. En dat is een reden voor de ziekenhuizen om nog steeds alles op alles te zetten om verdere uitval van personeel zo veel mogelijk te beperken, en zo te zorgen dat het ziekteverzuimpercentage verder daalt.