Dreiging vogelgriep groeit: 'We moeten vaccineren'
Bij meer dan driehonderd pluimveebedrijven in tientallen Europese landen is in de afgelopen maanden de vogelgriep vastgesteld, waaronder bij acht in Nederland. De dreiging groeit en meer dan acht miljoen vogels werden gedood en geruimd. Dat melden Europese organisaties die gaan over vogelgriep, voedselveiligheid en ziektepreventie en -controle. Het gevaarlijke aan de vogelgriep is dat deze wel degelijk kan overslaan op mensen. 'We moeten al het pluimvee vaccineren, daar zijn allerlei manieren voor', zegt Theo Couman, bestuurder bij De Limburgse Land- en Tuinbouwbond.

Volgens experts wordt er te weinig tegen de groeiende dreiging van de vogelgriep gedaan. De besmettingen bij het pluimvee kunnen dus wel degelijk overslaan op mensen. Toch is de kans dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, niet heel groot, zegt Couman. 'In Nederland hebben wij een heel strak regime om dit virus te bestrijden, daar hebben we in 2003 heel veel van geleerd. Wij zijn gestart met alle H5's en H7's te ruimen, ook op het moment dat ze laagpathogeen zijn. Om deze risico's zo te minimaliseren.' H5 en H7 zijn twee vaak nog niet zo besmettelijke varianten van het virus die gemakkelijk kunnen muteren naar een hoogpathogene variant, die veel schadelijker is.
Gevaarlijk
De kans dat mensen overlijden aan het virus is volgens Couman 'bijna nihil'. Door het strakke Nederlandse regime wordt er continu geprobeerd om de - voor de mens - gevaarlijke variant te elimineren. 'In theorie zou die variant wel kunnen overslaan op de mens', maar vooralsnog is die kans klein.
Bestrijden
Alle pluimvee in Nederland vaccineren is volgens Couman de beste oplossing om de griep te bestrijden. In Nederland leeft ongeveer 100 miljoen aan pluimvee, maar dat grote aantal hoeft geen obstakel te zijn. 'Voor pluimvee zijn er heel veel manieren om te vaccineren. Je kunt het vaccin sprayen in de stallen, of bijvoorbeeld in het drinkwater doen. Zo zijn er allerlei manieren. Praktisch is dat best uitvoerbaar.'
Het vaccineren gebeurt alleen nog niet, omdat er nog geen vaccin is. En dat moet er wel komen, volgens Couman. De politiek is volgens hem echter de reden dat dit nog niet het geval is. 'Het vaccin moet nog ontwikkeld worden, daar is men heel hard mee bezig. Maar aan de andere kant moet de politiek het wel willen', aldus Couman.