Gezondheid27 dec '21 13:09

Fraude met zorgbonus: 'Ik had meer controles uitgevoerd'

Auteur: BNR Webredactie

Er is vorig jaar op allerlei manieren misbruik gemaakt van de zorgbonus, meldt RTL Nieuws. Het kabinet maakte 1000 euro vrij voor iedere zorgmedewerker die in de frontlinie stond tijdens de eerste coronagolf, maar dat bedrag is in veel gevallen niet goed terechtgekomen.

Hoogleraar accountancy Jeroen Suijs keek mee naar de jaarrekeningen van zorgbedrijven. ‘Het lijkt te zijn misgegaan. Ook voor medewerkers die er misschien helemaal niet waren, hebben veel zorginstellingen een zorgbonus aangevraagd', zegt Suijs.

Luister ook | Zorgbonus wordt 800 miljoen euro duurder

Maar er is volgens Suijs ook nog onduidelijkheid over het onderzoek. ‘RTL heeft hun conclusies gebaseerd op beperkte informatie uit verschillende jaarverslagen. Om deze informatie echt goed te kunnen controleren, hebben we eigenlijk ook gegevens nodig uit personeelsbestanden van de zorginstellingen. Maar die hebben we niet.’

Fraude met zorgbonus

De zorgbonus heeft 800 miljoen euro meer gekost dan de 1,4 miljard euro die ervoor was gereserveerd. ‘De overheid heeft het geld beschikbaar gesteld, maar de verantwoordelijkheid vervolgens bij de zorginstellingen gelegd. Zij konden bepalen wie wel en niet in aanmerking zou komen voor de bonus. Zelf had ik meer controles uitgevoerd', zegt Suijs.

Luister ook | Schrap de bonus, beloon het zorgpersoneel structureel

'Iedere zorgmedewerker die in de frontlinie stond tijdens de eerste coronagolf heeft recht op de bonus. Maar als er zorgbonussen zijn aangevraagd voor medewerkers die niet in dienst zijn geweest, dan is dat gewoon fraude. En daar zou de overheid iets aan kunnen doen.'

(Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen