Europa registreert 100 miljoen coronabesmettingen
Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Europa 100 miljoen coronabesmettingen geregistreerd, zo becijfert het Franse persbureau AFP. Europa is daarmee goed voor ruim een derde van alle besmettingen wereldwijd.
En weer bevindt Europa zich in het oog van de coronastorm nu in veel Europese landen het aantal besmettingen in hoog tempo toeneemt dankzij de omikronvariant. Zo werden in de afgelopen week maar liefst 4,9 miljoen nieuwe infecties in Europa gerapporteerd.
Frankrijk meldde de afgelopen week meer dan 1 miljoen besmettingen, Denemarken op zijn beurt meldde de meeste besmettingen per 100.000 inwoners: 2.045 stuks, gevolgd door Cyprus (1.969) en Ierland (1.964).
Afname sterfte
Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 neemt wel af. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 3413 aan corona gerelateerde overlijdens gemeld in Europa, een afname van 7 procent ten opzichte van een week eerder. 61 procent van alle Europeanen is inmiddels volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Wereldwijd staat dat percentage op 49 procent.
Frankrijk: ook mondkapjes voor kinderen
Om een volgende lockdown te voorkomen heeft de Franse regering verordonneerd dat nu ook kinderen van 6 jaar en ouder vanaf maandag in het openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen. Eerder gold dat alleen voor kinderen vanaf 11 jaar. De mondkapjesplicht geldt ook op stations en luchthavens, bovendien is het voortaan verboden is om tijdens binnenlandse reizen eten en drinken te serveren of te nuttigen.
De vervoersbedrijven zijn verantwoordelijk voor naleving van de maatregelen, een woordvoerder van de Franse spoorwegen liet weten dat het vanaf maandag alleen nog op internationale treinen als de Eurostar en de Thalys is toegestaan om het mondkapje even af te doen om snel iets te eten of te drinken. In andere treinen moeten reizigers gedurende de hele reis hun mond en neus bedekt houden. De restauraties op binnenlandse treinen sluiten de deuren.
Kortere quarantaine
Wie in Frankrijk positief test op Covid-19 hoeft voortaan niet tien maar zeven dagen thuis te blijven. Deze kortere isolatieperiode geldt overigens uitsluitend voor volledig gevaccineerden. Met deze maatregel hoopt de regering-Macron de druk van de pandemie op de samenleving en de economie te verlichten. Ongevaccineerden moeten zich nog steeds tien dagen isoleren, maar mogen die na zeven dagen afkappen als ze negatief testen.
Wie nauw contact heeft gehad met een besmet persoon, hoeft bovendien niet langer in quarantaine bij volledige vaccinatie. Ongevaccineerde contacten moeten daarentegen zeven dagen in quarantaine. Volgens het Franse ministerie van Gezondheid heeft omikron een kortere incubatietijd. Het was hierom dat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC vorige week al aankondigde de isolatieperiode onder voorwaarden tot vijf dagen te beperken.
Strengere maatregelen Verenigd Koninkrijk
Ook het Verenigd Koninkrijk voert strengere maatregelen in om het toenemende aantal besmettingen een halt toe te roepen. Zo moeten middelbare scholieren in Engeland tot in ieder geval 26 januari een mondkapje dragen. Volgens gezondheidsminister Nadim Zahawi blijft regulier onderwijs de norm, maar sluit hij afstandsonderwijs niet uit wanneer het aantal zieke docenten en leerlingen blijft stijgen.
De Britse regering stimuleert thuiswerken en bezoekers aan nachtclubs en grote evenementen moeten een covid-bewijs kunnen tonen. Veel verder wil Downingstreet vooralsnog niet gaan. Zahawi noemt het opnieuw opleggen van zware coronamaatregelen 'een laatste uitweg'. Sinds Kerst gelden nieuwe regels in Noord-Ierland, Schotland en Wales: het aantal mensen dat samen mag komen wordt beperkt, in Wales en Schotland geldt ook een mondkapjesplicht voor middelbare scholieren.
Ook aan de andere kant van de Atlantische oceaan laat de omkronvariant zich voelen. Zaterdag annuleerden luchtvaartmaatschappijen in de VS bijna 2400 vluchten en liepen ruim 1100 vluchten vertraging op door het hoge aantal zieke werknemers van luchtvaartmaatschappijen.
Stijging Nederland
In Nederland is het aantal nieuwe coronagevallen opnieuw gestegen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 15.667 positieve tests geregistreerd. Voor een zaterdag is dat het hoogste aantal in bijna drie weken tijd. De afgelopen week kreeg RIVM 95.467 meldingen van positieve tests, een stijging van 10 procent ten opzichte van de week ervoor. Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig stabiel.
Sinds het begin van de epidemie, bijna twee jaar geleden, zijn ruim 3,1 miljoen positieve tests geregistreerd. Van bijna 21.000 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en doden liggen hoger.
Verdubbeling België
Het aantal positieve gevallen in België is in een week tijd verdubbeld. Op 23 december werden er 7490 gevallen geregistreerd, een week later waren dat er 14.992. De omikronvariant is sinds vorige week dominant in België. Het aantal patiënten in de Belgische ziekenhuizen daarentegen neemt af. Gisteren lagen er 1750 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 527 op de IC's. Op Kerstavond lagen er nog 2052 patiënten in de ziekenhuizen.
De maatregelen in België zijn niet zo streng als in Nederland. Mede om die reden trokken veel Nederlanders de afgelopen tijd de grens over om te winkelen in steden als Antwerpen en Gent.