Gezondheid4 jan '22 06:16

Coronagevallen nemen toe; versoepelingen onwaarschijnlijk

Auteur: ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen steeg de afgelopen dagen en dat zal dinsdag ook terug te zien zijn in de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT), zegt dat vanwege de omikronvariant nog altijd voorzichtigheid geboden is en moeten mensen 'niet te veel hoop' hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.

Afgelopen zes dagen kwamen er in totaal 95.014 positieve testuitslagen binnen bij het instituut. Dat is al meer dan de zeven dagen daarvoor. Het hoge weekcijfer kan iets vertekend zijn, doordat de cijfers van vorige week woensdag mogelijk hoger uitvielen door een storing de dag ervoor.

(Unsplash)

Afgelopen zes dagen kwamen er gemiddeld 15.835 nieuwe coronagevallen per dag bij. Als daar het aantal nieuwe besmettingen van deze dinsdag bij op worden geteld, kan het totaal aantal positieve tests van de afgelopen week dus uitkomen op bijna 111.000. Een week eerder registreerde het RIVM in totaal 84.398 nieuwe coronagevallen.

Vorige week kon het RIVM, dat wekelijks een overzicht geeft van de ontwikkeling van de pandemie, nog een daling melden ten opzichte van de week daarvoor. Maar toen leek de snelheid van die daling al af te nemen.

Het instituut verwacht een stijging van de besmettingscijfers vanwege de opmars van de vermoedelijk besmettelijker omikronvariant van het virus.

Grote versoepeling coronaregels onwaarschijnlijk

Het ligt niet voor de hand dat er vanaf volgende week alweer grote versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. Dat zei infectieziektendeskundige en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten in Nieuwsuur. Volgens Bonten is vanwege de omikronvariant nog altijd voorzichtigheid geboden en moeten mensen "niet te veel hoop" hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.

Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om het kabinet te adviseren. Mede op basis van dat advies wordt een week later een besluit genomen over een eventuele verlenging van de lockdownmaatregelen zoals die nu gelden. Bonten wilde niet zeggen hoe groot de kans is dat die maatregelen wat het OMT betreft niet langer nodig zijn, maar zei wel dat grote versoepelingen niet voor de hand liggen. "Als er ruimte is voor versoepeling, denk ik dat het OMT zal zeggen: ga dat in kleine stapjes doen en ga steeds kijken wat er gebeurt."

Bonten zei te hopen dat wetenschappers de komende dagen nog meer informatie over de omikronvariant van het virus kunnen delen. Duidelijk is dat deze variant besmettelijker is, maar mensen minder ziek lijkt te maken. Het is nog de vraag in hoeverre mensen die met deze virusvariant besmet zijn de zorg nog kunnen overbelasten. Het is volgens hem "cruciaal" dat genoeg mensen een boosterprik nemen om de zorgpiek zo laag mogelijk te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen