Gezondheid7 jan '22 07:12Aangepast op 7 jan '22 07:31

OMT bijeen voor nieuw corona-advies

Auteur: BNR Webredactie

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag samen om te praten over de coronapandemie. Daarop volgt dan een nieuw advies aan het kabinet. Dat beslist volgende week over wat er moet gebeuren met de coronamaatregelen.

Arts en microbioloog Bert Mulder van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, verwacht niet dat er meer versoepelingen komen. 'De scholen gaan weer openen, maar meer denk ik niet dat er nu nog veel ruimte is voor meer versoepelingen'

Het virus verspreidt zich momenteel weer rap in Nederland. Vorige week steeg volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het aantal nieuwe positieve testuitslagen met 35 procent vergeleken met de week daarvoor. Deze week werd het hoogste dagcijfer gemeld sinds het begin van de registratie van de coronabesmettingen.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei woensdag al dat een verdere stijging van het aantal coronagevallen afhangt van onder meer de maatregelen die het kabinet neemt. Ze wees er echter ook op dat de omikronvariant van het virus zich ondanks de al geldende lockdown verspreidt. 'Dus het aantal gevallen gaat sowieso toenemen.'

Het kabinet besloot deze week na advies van het OMT al dat de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs na de kerstvakantie weer open mogen voor alle leerlingen. Studenten aan de universiteiten, hogescholen en in het mbo moeten het voorlopig nog wel doen met online onderwijs.

Omikron lijkt gunstig te verlopen, alleen hebben de besmettingen veel te lang veel te hoog kunnen oplopen, zegt Mulder. 'We gaan nog steeds een piek krijgen, ik hoop dat de mensen minder snel op de IC terechtgkomen. Dat is positieve nieuws'.

06-01-2022. Amsterdam. Stille Leidsestraat rond het middaguur tijdens corona-lockdown. ANP / Hollandse Hoogte / Egbert Hartman
06-01-2022. Amsterdam. Stille Leidsestraat rond het middaguur tijdens corona-lockdown. ANP / Hollandse Hoogte / Egbert Hartman

Oversterfte daalt

Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week voor de vierde week op rij gedaald. Er was, vooral door een daling van de sterfte bij 80-plussers, net geen sprake van oversterfte. In alle voorgaande weken in december was er wel oversterfte, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorige week overleden naar schatting zo'n 3500 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht, waarmee er voor het eerst in tijden net geen sprake was van oversterfte. Oversterfte betekent dat meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in het sterftecijfer. Gemiddeld overleden in december - net als in november - per week bijna 900 meer mensen dan verwacht. De onderzoekers hebben dat ingeschat door te kijken naar sterfgevallen van voorgaande jaren en trends in de bevolkingsstatistieken.

Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Wel is bekend van vorige coronagolven dat de oversterfte grotendeels werd verklaard door Covid-19. In week 52 registreerde het RIVM 105 overleden Covid-19-patiënten. In heel december overleden 1355 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen