Gezondheid8 jan '22 08:39

Brits onderzoek: Booster beschermt ouderen zeker drie maanden

Auteur: BNR Webredactie

Ouderen blijven drie maanden na hun boostervaccinatie goed beschermd tegen een ziekenhuisopname bij een besmetting met de omikronvariant. Dit meldt de Britse gezondheidsdienst UKHSA op basis van eigen onderzoek. 65-plussers blijven 88 procent beschermd.

(Flickr / Jens-Olaf Walter)

Dat percentage neemt echter af na drie maanden na volledige vaccinatie: dan is de bescherming tegen ernstige ziekte nog ongeveer 70 procent, na zes maanden is dat nog maar 50 procent. De bescherming tegen milde symptomen was na drie maanden met 30 procent minder hoo.

Bemoedigend

Voorzitter Wei Shen Lim van het Britse vaccinatiecomité noemt de resultaten 'bemoedigend' en wijst andermaal op het belang van boosters. Volgens het comité is het nu niet nodig om mensen een tweede booster te geven, iets wat Israël risicogroepen al wél aanbiedt. De prioriteit van de Britten ligt vooralsnog bij het vaccineren met de eerste booster en het prikken van ongevaccineerden.

Luister terug | Vaccinatie blijft Brits antwoord op omikron

De UKHSA analyseerde meer dan 600.000 bevestigde en vermoede gevallen van de Omicron-variant tot 29 december in Engeland, uit de analyse kwam naar voren dat één enkele vaccindosis het risico van een ziekenhuisbehandeling met 52 procent verminderde. Een tweede dosis verhoogde de bescherming tot 72 procent, hoewel die bescherming na 25 weken was afgenomen tot 52 procent. Twee weken na de derde dosis was de bescherming tegen ziekenhuisopname opgelopen tot 88 procent.

Veelbelovend

Een tweede studie, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Cambridge, bevestigde dat het risico om op de Spoedeisende Hulp of in het ziekenhuis te belanden met een omicron-besmetting ongeveer de helft was van dat van de oudere Delta-variant. Medisch adviseur Susan Hopkins van UKHSA noemde de gegevens 'in overeenstemming met de bemoedigende signalen die we al hebben gezien'.

Lees terug | Eerste tieners mogen afspraak booster maken

Ze waarschuwde dat de verhoogde overdraagbaarheid van omicron en de toenemende gevallen bij de bevolking van 60 jaar en ouder in Engeland betekent 'dat het zeer waarschijnlijk blijft dat er de komende weken een aanzienlijke druk op de NHS zal zijn'.

Volgens de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid zijn dit 'nog meer veelbelovende gegevens die nog eens onderstrepen hoe belangrijk vaccins zijn. Ze redden levens en voorkomen ernstige ziekten. Deze analyse toont aan dat je tot acht keer meer kans hebt om in het ziekenhuis te belanden als gevolg van Covid-19 als je niet gevaccineerd bent.'

Luister terug | Een jaar na de eerste vaccinatie. Zijn we terug bij af?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen