Gezondheid11 jan '22 17:21

Weekrecord: Ruim 200.000 mensen testten positief

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst zijn er meer dan 200.000 positieve tests gemeld in één week, blijkt uit de nieuwe coronaweekcijfers van het RIVM. Het gaat om een stijging van 77 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Van alle mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, was een op de acht al een keer eerder besmet.

Niet eerder steeg het aantal positieve tests in een week zo hard. Een week eerder namen de cijfers nog 'maar' met 35 procent toe. Het grootste aandeel zijn positief geteste jongeren tussen de 15 en 29 jaar, die nu verantwoordelijk zijn voor ruim 40 procent van de besmettingen.

Het RIVM schat het welbekende R-getal van de omikronvariant op het moment op ruim 1,6. Dat betekent dat 100 positieve mensen, 163 mensen besmetten. Daardoor neemt de epidemie in kracht toe.

Ziekenhuiscijfers

Het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt opgenomen neemt af. Afgelopen week waren dat er 888. Dat is een daling van 7 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

'Dat de ziekenhuiscijfers dalen is een gunstig teken voor de toekomst', zegt coronaverslaggever Kees Dorresteijn over de cijfers. Volgens OMT-lid Marc Bonten kan het kabinet voorzichtig gaan kijken naar het invoeren van versoepelingen, zo zei hij bij NPO Radio 1.

Luister ook | Vraag het Gommers

Verwachting

Volgens microbioloog Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum moet het beleid ook gewoon meegaan met de cijfers en moeten er versoepelingen tegenover een lockdown staan. Het kabinet kijkt natuurlijk ook naar het buitenland, maar die cijfers lopen enorm uiteen', aldus Dorresteijn.

Volgens epidemioloog Frits Roosendaal kan er versoepeld worden maar adviseert hij wel om de piek nog af te wachten. 'In principe kan omikron een piek laten zien in één tot twee weken. Het is daarom verstandig om nog een paar dagen af te wachten voor een duidelijker beeld van de cijfers. Viroloog Bert Niesters staat ook achter het invoeren van versoepelingen maar benadrukt wel dat deze stap voor stap ingevoerd moeten worden om omikron geen ruimte te geven voor de volgende golf besmettingen.'

Lees ook | Ernst Kuipers: 'Huidige coronabestrijding niet houdbaar'

Eerder al besmet

Van alle mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, was een op de acht al een keer eerder besmet. In 13 procent van de gevallen gaat het om een herinfectie, aldus het RIVM. Het percentage stijgt snel. Rond de jaarwisseling was bij 8 procent van alle positief geteste mensen sprake van een herinfectie en rond de kerstdagen 5 procent. Van de zomer tot half december was het juist stabiel op ongeveer 3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen