Gezondheid14 jan '22 07:37Aangepast op 14 jan '22 08:33

Nederland loopt zich warm voor persconferentie

Auteur: BNR Webredactie

Ernst Kuipers heeft vanavond zijn eerste coronapersconferentie als de kersverse minister van Volksgezondheid. En al mag er dan een nieuwe minister staan, de versoepelingen zijn natuurlijk alweer uitgelekt. Zo gaan de hogescholen, universiteiten en het MBO weer open. Er mag weer op afspraak gewinkeld worden, onder voorwaarde gesport en op afspraak geknipt. En dat is alle ruimte die we van het OMT krijgen, zegt corona-data-analist Yorick Bleijenberg.

(ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar)

Volgens Bleijenberg stijgt het aantal besmettingen snel, terwijl de ziekenhuizen een dalende trend laten zien. Wel wordt verwacht dat dat aantal ziekenhuisopnames zal stijgen. Bleijenberg tekent daarbij aan dat de boosters veel goeds hebben gebracht én dat omikron anders is dan de Delta-variant, wat vergelijken met de vorige versoepelingen bemoeilijkt. Wel is duidelijk dat er veel ongevaccineerden op de IC liggen.

Denemarken

Ook de vergelijking met Denemarken is lastig: daar is een andere booster en ligt het aantal gezette boosterprikken hoger dan hier. Wel heeft Denemarken meer besmettingen dan tijdens de vorige piek en een record aantal ziekenhuisopnames. Ook in het VK blijft het aantal IC-opnames vlak, maar stijgt het aantal ziekenhuisopnames. Wat als gevaar heeft dat er veel uitval zal zijn van de beroepsbevolking.

Horecasluiting

De horecasluiting vooralsnog gehandhaafd blijft, er wordt volgens Bleijenburg stapje voor stapje versoepeld. 'De besmettingen zijn wel aan het stijgen, daarmee neem je een risico. Het OMT gaat zeggen dat de situatie in de ziekenhuizen slecht is, we zitten met 400 IC-opnames wel op de max, daar zijn we net onder gedoken. Bij dansen met Jansen zagen we duidelijk dat het festivals en nachthoreca hard rondgaat'.

Dilan Yeşilgöz: faux pas

Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen verwacht een chaotisch weekeinde. En dat heeft alles te maken met de faux pas van de kersverse minister van Justitie Dilan Yeşilgöz die onduidelijk was over het handhaven van de regels en die benadrukte dat het toch echt aan de mensen zelf is. 'De Kamer was boos, een relletje was geboren. Toch kwam er een briefje waarin ze het belang van naleving en handhaving benadrukte, maar de geest is uit de fles.'

Want ook de burgemeesters zeggen nu weliswaar dat iedereen in principe de regels moet naleven, maar dat het ook de eigen verantwoordelijkheid is. Veel zaken willen de deuren openen, Van Leeuwen spreekt van 'een soort opstand' en 'dat kunnen ze niet allemaal handhaven.' Het Veiligheidsberaad heeft gezegd de lokale situatie niet te kunnen beoordelen, volgens Van Leeuwen zal een aantal burgemeesters een oogje dichtknijpen. 'Dat het misgaat, voel je aankomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen