Gezondheid14 jan '22 19:01Aangepast op 14 jan '22 19:31

Liveblog | Kabinet: horeca en cultuur zeker tot 25 januari dicht blijven

Auteur: BNR Webredactie

Na een kleine maand in een totale lockdown, gaat Nederland weer een stukje open. Vanaf zaterdag 15 januari gaan veel sectoren weer (gedeeltelijk) open. Zo mogen niet-essentiële winkels (zonder afspraak) hun deuren tot 17:00 uur openen en gaat het gehele onderwijs weer open.

19:30 | Na een kleine maand in een totale lockdown, gaat Nederland weer een stukje open. Vanaf zaterdag 15 januari gaan veel sectoren weer (gedeeltelijk) open. Zo mogen niet-essentiële winkels (zonder afspraak) hun deuren tot 17:00 uur openen en gaat het gehele onderwijs weer open. Lees hier alle nieuwe regels.

19:17 | Ongeveer de helft van de mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie tegen het coronavirus, heeft die inmiddels gehaald. Maar bij de 60-plussers is dat al bijna 90 procent, zegt minister Ernst Kuipers

19:14 | Door het openen van de samenleving kan het aantal dagelijkse coronabesmettingen oplopen tot wel 80.000 per dag, zegt premier Rutte. De vraag is of dit ook doorzet in het aantal ziekenhuisopnames. Zo niet, dan is er hoop om de horeca en cultuur-instellingen te openen.

19:10 | Kuipers zegt dat de versoepelingen een weloverwogen risico is, omdat het simpelweg moet

19:08 | Kuipers roept op om zoveel mogelijk een medisch mondmasker te dragen. Op onder andere het werk, in het onderwijs, winkelstraten en op sportlocaties (behalve tijdens het sporten) wordt aangeraden om een medisch mondmasker te dragen.

19:07 | Minister Ernst Kuipers vertelt dat we na twee jaar in een nieuwe fase van de pandemie zijn beland door omikron.

19:06 | Vanaf zaterdag mag men weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee.

19:05 | Niet-essentiële winkels en contactberoepen mogen vanaf morgen ook weer hun deuren openen. Wel moeten de deuren weer om 17:00 uur gesloten worden. Ook gelden er strengere regels op het gebied van het maximale aantal klanten.

19:04 | Sportbeoefening wordt zonder verplichte sluitingstijd mogelijk. Wel moet er een coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar getoond worden bij binnensport. Daarnaast is publiek bij wedstrijden niet toegestaan.

19:02 | Voor de horeca- en de culturele sector zal er op 25 januari een weegmoment plaatsvinden waar besloten wordt over een mogelijke opening van deze sectoren.

19:01 | Premier Rutte: 'De horeca- de evenementen- en de culturele sectoren kunnen nog niet openen.' De steunpakketten zullen voor bedrijven daarom doorlopen.

19:00 | De persconferentie is begonnen. Die kan je hier volgen: bnr.nl/live

18:25 | Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. Dat melden bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. De maatregel gaat per 21 januari in.

De regels gaan ook gelden voor mensen met een cruciaal beroep, al moeten die zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Zij moeten bij contact met een coronapatiënt dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

18:20 | De Nederlandse betaald voetbalclubs willen de poorten van hun stadions openen. In een oproep aan het kabinet eisen de clubs dat vanaf 28 januari toeschouwers bij voetbalwedstrijden weer welkom moeten zijn. Gebeurt dat niet, dan dreigt men demonstratief de poorten van de stadions te openen.

17:10 | De veerkracht van studenten in het hoger onderwijs en het mbo begint op te raken, ziet minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Hij sprak afgelopen week meerdere jongeren en die gaven allen aan dat hun weerbaarheid minder wordt.

'Jongeren hebben al meerdere keren een moeilijke tijd gehad', zegt hij verwijzend naar de verschillende sluitingen van het hoger onderwijs vanwege corona. Ook nu zijn het hoger onderwijs en mbo gesloten, maar volgens bronnen komt daar snel een einde aan. Hoe de heropening van die sectoren eruit gaat zien, wilde Dijkgraaf nog niet zeggen. Wel benadrukt hij dat het kabinet 'iets heel spannends gaat doen', terwijl het aantal coronabesmettingen oploopt.

15:09 | 'Winkelen zonder afspraak toch mogelijk'

Steeds meer winkels en horecagelegenheden openen de deuren uit protest tegen de coronamaatregelen. Al dan niet met toestemming van de burgemeester. Vanavond is de veelbesproken persconferentie waar Gezondheidsminister Ernst Kuipers debuteert en waar versoepelingen worden aangekondigd. BNR Nieuwsradio is er live bij, zowel op zender als online.

15:20 | Het RIVM meldt dat er in het afgelopen etmaal 35.521 positieve coronatests zijn geregistreerd. Het hoogste aantal ooit.

15:10 | Het lijkt erop dat niet-essentiële winkels toch zonder afspraak toegankelijk zullen worden. Dat meldt de NOS op basis van 'Haagse bronnen'. De winkels mogen open blijven tot 17 uur. Er blijven nog wel beperkingen gelden over het maximum aantal bezoekers per vierkante meter. Details over de versoepelingen van de maatregelen worden vanavond bekendgemaakt op de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers.

14:45 | Musea trekken samen op tegen voortdurende sluiting

Diverse musea hebben de handen ineengeslagen tegen het gesloten blijven van hun publieksruimten. 'Musea moeten morgen open kunnen, vinden wij, de Museumvereniging en tientallen musea', aldus de oproep van de instellingen die wordt verspreid door museum MORE in Gorssel.

Winkels en horecagelegenheden in Valkenburg aan de Geul hebben de deuren tussen 10.00 en 16.00 uur geopend, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo.
Winkels en horecagelegenheden in Valkenburg aan de Geul hebben de deuren tussen 10.00 en 16.00 uur geopend, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo. (ANP / ANP / Marcel den Hoorn)

Onder meer de namen van het Groninger Museum, het Frans Hals Museum, het Mauritshuis, het Drents Museum, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Dordrechts Museum, het Kunstmuseum Den Haag, het Van Gogh Museum, het Centraal Museum en het Van Abbe staan onder de smeekbede aan het kabinet. De Museumvereniging deed donderdag al een soortgelijke oproep.

'Nederlandse musea horen bij de veiligste bezoeklocaties tijdens deze coronacrisis. Mede daarom vinden wij dat musea, net als commerciële doorstroomlocaties, ook weer bezoek moeten mogen verwelkomen. In geen enkel museum - ook niet in het buitenland - is de afgelopen twee jaar een besmettingshaard geconstateerd'.

13:25 | De gemeente Amsterdam verwacht dat ondernemers in de horeca- en cultuursector zich aan de coronaregels blijven houden en dus gesloten blijven. 'Er is geen sprake van gedoogbeleid', laat burgemeester Femke Halsema via haar woordvoerder weten.

'We begrijpen heel goed dat dit een erg moeilijke tijd is voor veel sectoren, zoals de horeca en de cultuursector. Net als iedereen hopen we dat zij weer snel en veilig open kunnen. De veiligheid van ieders gezondheid is hierbij van groot belang', aldus Halsema. 'We verwachten tot die tijd dat ondernemers zich aan de regels houden en zullen dat ook in de gaten houden.'

13:20 | Steeds meer horecazaken zeggen zaterdag hoe dan ook hun deuren te openen, ongeacht wat het kabinet vrijdagavond gaat aankondigen in de coronapersconferentie. Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) klinkt de boodschap 'door het land heen'. Het aantal ondernemers dat zegt open te gaan en boos is, is volgens hem 'nog nooit zo groot geweest', al kan hij geen cijfers noemen.

12:00 | Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen zaterdag de ruimte geven om van 10.00 uur tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen in een gezamenlijk persbericht. "Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft", aldus de burgemeesters.

De opening moet wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd. 'Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers.'

11:00 | Ook de winkels en horeca in Alblasserdam openen de deuren. 'Wij willen gewoon nooit meer dicht', zegt voorzitter van de Alblasserdamse ondernemersvereniging Dam en Plantageweg Gert-Jan van Dommelen vrijdag. In het Zuid-Hollandse Alblasserdam zijn vrijdag uit protest verschillende zogenoemde niet-essentiële winkels en horecabedrijven open, net als in het Limburgse Valkenburg. Naar schatting van Van Dommelen gaat het in Alblasserdam in totaal om zo’n dertig niet-essentiële zaken.

De actie bestond onder meer ook uit een speech en een warming-up, onder leiding van een sportschool. De actie is vooralsnog alleen voor vrijdag. Horecazaken die openen, zullen volgens Van Dommelen waarschijnlijk alleen koffie van het huis schenken. 'De hele horeca opstarten voor één dag kan niet. Ook alcohol zal buiten beschouwing worden gelaten om het ordentelijk te laten verlopen.'

10:25 | Volgens zorgminister Ernst Kuipers ligt het toegenomen aantal zelfdodingen onder jongeren ook aan het sluiten van scholen waartoe het kabinet de afgelopen twee jaar enkele keren besloot om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Kuipers noemt het 'vreselijk, echt vreselijk' dat er bij mensen onder de 30 jaar meer zelfdodingen zijn geregistreerd.

'Dat heeft natuurlijk ook te maken met het sluiten, herhaald, van onderwijs', zegt de kersverse bewindsman. 'En daarmee het limiteren van contactmogelijkheden, in een fase van je leven dat dat bij uitstek belangrijk is." Ook andere maatregelen raken jongeren hard, zegt hij.

10:15 | Veel winkels in het ooit bruisende hart van Valkenburg aan de Geul hebben om 10.00 uur vrijdagochtend hun deuren geopend. Op de ramen hangen affiches met de uitnodigende tekst 'Valkenburg aan de Geul aan de Geng'. De stemming is goed, ook bij de uitbaters van de inmiddels geopende cafés en restaurants in het Limburgse heuvellandstadje. Maar er zijn vooral veel zorgen.

'Het is niet fair dat het kabinet de horeca dicht wil laten', zegt eigenaresse Sophie Frederiks van El Fuego en het tegenovergelegen Brazza aan de Grotestraat. 'Wij willen laten zien dat het veilig kan.'

07:30 | Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen verwacht een chaotisch weekeinde. En dat heeft alles te maken met de faux pas van de kersverse minister van Justitie Dilan Yeşilgöz die onduidelijk was over het handhaven van de regels en die benadrukte dat het toch echt aan de mensen zelf is. 'De Kamer was boos, een relletje was geboren. Toch kwam er een briefje waarin ze het belang van naleving en handhaving benadrukte, maar de geest is uit de fles.'

06:00 | Ernst Kuipers heeft vanavond zijn eerste coronapersconferentie als de kersverse minister van Volksgezondheid. En al mag er dan een nieuwe minister staan, de versoepelingen zijn natuurlijk alweer uitgelekt. Zo gaan de hogescholen, universiteiten en het MBO weer open. Er mag weer op afspraak gewinkeld worden, onder voorwaarde gesport en op afspraak geknipt. En dat is alle ruimte die we van het OMT krijgen, zegt corona-data-analist Yorick Bleijenberg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen