Gezondheid15 jan '22 10:06

Ook vandaag horecazaken open uit protest

Auteur: BNR Webredactie

In veel Nederlandse gemeenten gooien horecazaken vandaag de deuren open bij wijze van protest. Op de persconferentie vrijdag kregen horeca-ondernemers te horen dat ze voorlopig dicht moeten blijven vanwege de huidige coronasituatie. Ook vrijdag al gingen horecazaken uit protest open, burgemeesters zeiden toen niet te zullen handhaven.

Actie van de winkels en horeca in Valkenburg aan de Geul
Actie van de winkels en horeca in Valkenburg aan de Geul (Marcel van Hoorn)

Net als hun collega's in het Limburgse Valkenburg en het Zuid-Hollandse Alblasserdam dat op vrijdag deden, willen veel meer zaken vandaag open. Verschillende gemeenten zullen dat gedogen, in de meeste gemeenten wordt dat tot 17.00 uur toegestaan, maar in sommige mogen de horecazaken langer door. De Zuid-Limburgse burgemeesters willen hun ondernemers hiermee de gelegenheid geven een statement richting kabinet te geven. Daarom mogen horecazaken en cultuurinstellingen zaterdag eenmalig de deuren openen van 10:00 uur tot 20:00 uur.

Veilig

In een verklaring laten de burgemeesters weten dat de openstelling 'uiteraard op een corona-veilige manier' plaats zal vinden. En dat betekent: anderhalve meter afstand, mondkapjes en CTB-check. 'Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers', zeggen de burgemeesters.

Waterbed

De Zuid-Limburgse burgemeesters zeggen de onvrede bij de ondernemers te begrijpen. Met name de grensligging maakt de situatie 'extra schrijnend', schrijven ze. Veel horeca-ondernemers zien met lede ogen het waterbed-effect waarbij klanten hun zaak links laten liggen en een paar kilometer verderop een café of restaurant bezoeken.

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben aangegeven niet van plan te zijn om de opening van horecazaken toe te staan. In Breda heeft de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland cafés en restaurants opgeroepen juist niet open te gaan. De horeca moet zich niet voor een dag laten lenen voor een protestactie, vindt de afdeling. Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen daarvoor kunnen worden versoepeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen