Gezondheid17 jan '22 18:08Aangepast op 18 jan '22 10:21

TU Delft onderzoekt werking 2G, 3G

Auteur: BNR Webredactie

De TU Delft komt vandaag met een langverwacht onderzoek naar het 2G-beleid. Om dit beleid is veel te doen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid ziet het als een zinvol middel, maar ondertussen is het debat daarover in de Kamer al voor de derde keer uitgesteld. Ook experts verschillen van mening over de effectiviteit van het invoeren van 2G.

Luister ook | 2G en 3G werken amper met Omikron

Dat er vandaag een onderzoek naar 2G naar buiten wordt gebracht is belangrijk, volgens coronaredacteur Kees Dorresteijn. 'We hebben nog geen wetenschappelijke basis voor het invoeren van 2G, dus dat moet dit onderzoek een beetje gaan geven', zegt Dorresteijn.

2G-plus

Dorresteijn sprak verschillende experts over het 2G-plan. Hoogleraar Louis Kroes is voor het beleid. 'Kroes zegt dat het niet gaat om het tegengaan van besmettingen, maar om het tegengaan van ziekenhuisopnames. Volgens Kroes moeten we zorgen dat we de zorg niet gaan overbelasten. De IC gaat waarschijnlijk niet pieken, maar het kan nog steeds een hele grote zorgvraag oproepen. En er blijkt nu eenmaal uit data dat op het moment dat je gevaccineerd bent, er een kleinere kans bestaat dat je wordt opgenomen.'

Dorresteijn vervolgt: 'Ook viroloog Ab Osterhaus pleit voor 2G. Hij zegt dat mensen die niet gevaccineerd of genezen zijn het virus sneller verspreiden. Bovendien heb je statistisch gezien een grotere kans dat je in het ziekenhuis terechtkomt. Ook zegt Osterhaus dat het niet wenselijk is om het virus snel rond te laten gaan. Eigenlijk wil Osterhaus het Duitse 2G-plusbeleid invoeren, dan ben je volgens hem het beste beschermd.' Bij 2G-plus krijgen alleen gevaccineerde of genezen mensen met een bewijs van een test of een boostervaccinatie.

Luister ook | Opnieuw recordaantal coronabesmettingen

Tegenstanders 2G-beleid

Er zijn ook tegenstanders. 'Yorick Bleijenberg en Marino van Zeist zeggen dat de kans dat je het krijgt sowieso groot is, of je nu wel of niet ergens naar binnen mag. Als iemand anders het daar oploopt, dan krijg je het via via toch wel', aldus Dorresteijn.

'Hoogleraar microbiologie Bert Niesters zegt dat het eigenlijk niet meer zo relevant is met omikron. Op dit moment loopt het aantal besmettingen heel hoog op, dus de vraag is wat je er mee kunt bereiken. Het enige wat je doet is mensen die niet gevaccineerd zijn uitsluiten. Het gaat nu zo hard dat het waarschijnlijk niet meer nodig is, volgens Niesters.'

Lees ook | Nederland gaat weer open: dit mag er weer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen