Gezondheid18 jan '22 12:14

Kinderen tussen 5 en 12 jaar uitgenodigd voor coronavaccinatie

Auteur: BNR Webredactie

1,3 miljoen ouders krijgen vanaf vandaag een uitnodiging om hun kinderen tussen de 5 en 12 jaar te laten vaccineren tegen corona. Daarvoor zijn 30 speciale kinderprikstraten ingericht door de GGD. Bij de eerdere vaccinatieronde van de minderjarige tieners vanaf 12 jaar hadden de kinderen zelf inspraak. Nu nemen de ouders de beslissing over de prik.

Wat het vaccineren van deze groep gaat opleveren is nog onduidelijk, stelt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen. 'Het is moeilijk in te schatten, omdat de omikronvariant nu flink rondgaat, en het aantal besmettingen zal nog gaan oplopen. Als we de kinderen gaan prikken, dan zal het ook een tijd duren voordat we het effect zien.'

(Robin van Lonkhuijsen / ANP)

Komt het vaccineren van deze groep te laat? ‘Ik kan me wel voorstellen dat als je als ouder zelf kwetsbaar bent, je dan ook je kinderen wil laten vaccineren om zelf ook beschermd te zijn. Verder moeten ouders het zelf beslissen samen met hun kind', aldus Niesters.

Luister ook | 2G en 3G werken amper met omikron

Quarantainemaatregel

Niesters vervolgt: ‘In het onderwijs neemt het aantal klassen dat naar huis wordt gestuurd toe, en dat zal ook nog wel even blijven. Het is belangrijk om bij klachten thuis te blijven. Er is ook een nieuwe quarantainemaatregel, waarbij je niet per se in quarantaine hoeft als een huisgenoot positief test. Hierdoor zal het virus zich linksom of rechtsom ook meer gaan verspreiden.’

'Virus over laten waaien'

‘Wat we nu weten, is dat de booster een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Dat komt ook uit Engelse studies naar voren. Dus ik denk dat we het virus nu moeten over laten waaien. Dan wordt het hopelijk een verkoudheidsvirus. Maar dan ga ik er wel vanuit dat de belasting in de zorg niet te groot wordt, dat is nog een beetje koffiedik kijken', aldus Niesters.

Luister ook | Moeten we jonge kinderen vaccineren?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen