Gezondheid25 jan '22 20:14

Uiteenlopende reacties op versoepelingen

Auteur: BNR Webredactie

Nederland versoepelt deels en brancheorganisaties, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties reageren op de aangekondigde maatregelen. Van 'Een stap in de goede richting', 'blij' en 'verstandig' tot 'geschoffeerd'.

Demonstranten houden een lawaaiprotest tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers
Demonstranten houden een lawaaiprotest tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers (ANP Jeroen Jumelet)

Ondernemers organisatie ONL

Ondernemersorganisatie ONL vindt dat het kabinet met de dinsdag aangekondigde versoepelingen een stap voorwaarts zet, maar beseft ook dat dit voor veel sectoren niet ver genoeg gaat. De organisatie wijst bijvoorbeeld op de nachthoreca en de evenementen. 'Door de strenge voorwaarden die aan de heropening worden verbonden kunnen deze ondernemers net niets', laat ONL weten.

De ondernemersvereniging wil dat het kabinet daarom met alle sectoren in gesprek blijft over perspectief voor verdere heropening. Ook steunpakketten moeten daarbij op de agenda blijven staan.

ONL vindt dat er nu ook geen lockdowns meer moeten komen omdat 'de financiële en mentale weerbaarheid' bij ondernemers nu wel op is. 'We moeten zo snel mogelijk helemaal open en waar mogelijk van steun naar herstel toewerken. Daar hoort een krachtig herstelbeleid met een duidelijke langetermijnvisie van dit kabinet absoluut bij.'

Museumvereniging

De Museumvereniging is blij met de heropening van de musea die mogelijk wordt door de versoepeling van de coronamaatregelen. 'Musea willen er ontzettend graag zijn voor de bezoekers. Natuurlijk hopen we ook dat er binnen afzienbare tijd verder versoepeld wordt, zodat er geen verschil meer is tussen musea en andere doorstroomlocaties', meldt de koepelorganisatie.

Voor musea gelden voorwaarden voor heropening: maximaal één bezoeker per 5 vierkante meter, een mondkapjesplicht, en vanaf 18 jaar moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs (QR-code) laten zien.

PO-Raad

De PO-Raad, de koepelorganisatie voor primair onderwijs, is blij met de versoepeling van de maatregelen voor leerlingen van zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs. Die hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon en zij geen klachten hebben. Klassen hoeven dus niet meer in quarantaine als er drie of meer besmettingen in de klas zijn, alleen de besmette leerlingen blijven thuis.

Voorzitter van de PO-Raad, Freddy Weima: 'Het blijft een organisatorische puzzel voor schoolteams vanwege hoge besmettingscijfers. Maar met de versoepeling van de regels kunnen weer meer kinderen naar school samen met klasgenoten, we weten hoe belangrijk dat is voor hun ontwikkeling. Tegelijkertijd moeten we oog houden voor de zorgen die er zijn onder onderwijspersoneel.'

Vakbond CNV

Het is verstandig dat het kabinet ervoor kiest om de lockdown grotendeels weer op te heffen, vindt vakbond CNV. Volgens voorzitter Piet Fortuin was de situatie niet langer houdbaar omdat veel mensen thuis zaten vanwege contact met positief getesten terwijl ze zelf helemaal geen last hadden. Dat dat niet meer hoeft is grote winst, want "werkend Nederland dreigt anders te veel op het tandvlees te lopen".

CNV hield een peiling onder leden waaruit naar voren kwam dat bij 40 procent van de werkenden de werkdruk de afgelopen tijd toenam. Daarom wilde ruim twee derde dat de quarantaineregels versoepeld zouden worden. 'Veel werknemers zitten klem. Ze zijn niet ziek maar mogen toch niet naar het werk. Collega’s moeten hun werk overnemen en ervaren daardoor een hogere werkdruk', leg Fortuin uit. Dat is een bron van 'frictie en spanning' op de werkvloer.

Unmute Us

Unmute Us, een samenwerkingsverband van de evenementen- en festivalsector, zei zich 'geschoffeerd' te voelen dat de nachthoreca buiten de boot valt bij de versoepelingen. De organisatie wil binnen twee weken een plan hoe de nachthoreca, net zoals evenementen, op korte termijn weer volledig kan openen op volledige capaciteit. Als dat plan er niet komt, volgen er volgens Unmute Us acties.

Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad vindt de versoepelingen van de coronaregels die dinsdagavond zijn meegedeeld 'een mooie stap in de richting van volledige heropening'. De 25 burgemeesters van het beraad zijn 'erg blij' dat het kabinet heeft geluisterd naar 'de brede roep om versoepelingen', zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Het Veiligheidsberaad heeft vorige week veel druk uitgeoefend op de verantwoordelijke ministers om het zover te krijgen.

Het kabinet heeft geluisterd naar het advies van de burgemeesters om één eindtijd voor alle sectoren aan te houden. Verschillende eindtijden voor de horeca en de cultuur- en evenementensector zou moeilijk te handhaven zijn. 'Dit is helder, goed controleerbaar en zo nodig ook handhaafbaar', aldus Bruls.

Paradiso

Bij de Amsterdamse poptempel Paradiso zijn de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen bepaald niet met gejuich ontvangen. Het poppodium spreekt van 'schijnversoepelingen' en stelt dat de hele popsector er feitelijk niets mee kan. 'Eerst denk je: we kunnen weer wat. Maar dan zie je de details en dat het zeker tot 9 maart gaat duren en denk je: dit slaat echt helemaal nergens op', zegt Jurry Oortwijn, Hoofd Marketing & Publiciteit van de Amsterdamse poptempel.

Hij noemt een concert van Alain Clark als voorbeeld. 'Dat stond gepland voor donderdag, maar dat moeten we nu vanwege de toegestane capaciteit waarbij iedereen op 1,5 meter van elkaar moet zitten, opsplitsen in twee dagen. Ze snappen gewoon niet wat er achter de schermen allemaal geregeld moet worden.'

KHN

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tevreden met de versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd. De horeca mag onder voorwaarden weer open tot 22.00 uur. Mensen moeten wel een coronatoegangsbewijs laten zien. KHN hoopt wel dat het kabinet niet drie weken wacht met verder versoepelen als de situatie in positieve zin verandert.

'We hopen dat er snel een versoepeling komt voor onze collega's in het nachtleven', zegt voorzitter Robèr Willemsen van KHN. Het pakket maatregelen dat dinsdag werd aangekondigd, geldt in principe voor zes weken.

Nederlandse Politiebond

De voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is tevreden dat het kabinet met de nieuw aangekondigde coronamaatregelen heeft geluisterd naar de adviezen van de politie, boa's en burgemeesters. 'We hebben indringend geadviseerd dat voor goede handhaving duidelijkheid superbelangrijk is, en dat is beslecht. Om 22.00 uur moet alles dicht', aldus Struijs na de coronapersconferentie dinsdagavond.

In aanloop naar de persconferentie was er discussie of de cultuursector en de bioscopen in verband met eindtijden die normaliter rond 22.30 uur liggen, langer open zouden mogen blijven dan bijvoorbeeld de horeca. Daar is het kabinet niet in meegegaan. 'Dat maakt het ook overzichtelijk voor politie en boa in hun aanwijzingen naar de mensen toe. Er is maar één uitleg', aldus Struijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen