Gezondheid27 jan '22 15:57

Eerste coronapillen goedgekeurd door EMA

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Doorgaans neemt Brussel die adviezen snel over. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.

Het middel heet Paxlovid en is al goedgekeurd voor gebruik in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus en die risico lopen om er ernstig ziek van te worden.

(ANP / Imago Stock & People GmbH)

Twee pillen

Het middel bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Deze pillen moeten vijf dagen lang twee keer per dag samen worden ingenomen.

Keurt Brussel de pillen goed, dan is Paxlovid het eerste middel in zijn soort in de Europese Unie.

Paxlovid is uitgetest op iets meer dan 2000 proefpersonen. De ene helft kreeg de pillen, de andere helft een zoutoplossing die niet werkt, als placebo. Van de mensen die Paxlovid slikten, stierf niemand en moesten acht langer dan 24 uur in een ziekenhuis worden opgenomen. Bij de controlegroep waren er 66 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen. De meesten hadden de deltavariant, maar het EMA verwacht dat de pillen ook goed werken tegen Omikron.

Luister ook | Waarom aspireren we niet voor een vaccinatie?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen