Gezondheid4 feb '22 13:35Aangepast op 4 feb '22 17:12

Gezondheidsraad vindt boosterprik pubers onnodig, ouders willen oplossing

Auteur: BNR Webredactie

De Gezondheidsraad ziet geen medisch-wetenschappelijke redenen om een boostervaccinatie aan te bieden aan alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Wel adviseert de raad individueel maatwerk voor adolescenten met een ernstige afweerstoornis of die een booster willen om kwetsbare familieleden te beschermen. 'Het is niet nodig', zegt vicevoorzitter Marianne Geleijnse van de Gezondheidsraad.

Image
(ANP /Hollandse Hoogte / Laurens van Putten)

Niet alleen levert een boostervaccinatie voor pubers volgens de Raad slechts zeer beperkte gezondheidswinst op, de instelling denkt ook dat een extra vaccinatie voor adolescenten 'geen belangrijk effect' zal hebben op de verspreiding van het virus. 'Het gaat om tieners die een primaire vaccinatie hebben gehad, de extra gezondheidswinst is gewoon te klein om aan iedereen te gaan aanbieden. Jongeren hebben een laag risico op ernstige gevolgen door Covid, de booster voegt weinig toe', zegt Geleijnse.

Maatwerk

In zeldzame gevallen kan een vaccinatie wel weer leiden tot een ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Ten slotte heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog niets gezegd over de voordelen en de risico's van een boosterprik voor mensen onder de 18 jaar. Het advies van de raad heeft dan ook betrekking op leeftijdsgenoten met een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop na een besmetting. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die gewoonlijk een griepprik krijgen of het downsyndroom hebben. Voor jongeren met een ernstige afweerstoornis adviseert de Gezondheidsraad maatwerk.

'Het is niet nodig om het aan alle jongeren aan te bieden', zegt Geleijnse. Volgens haar is het zaak verstandig om te gaan met vaccineren. 'Het moet ook zinvol zijn, je moet niet zomaar vaccineren.' Overigens staat het advies dat de raad in november voor volwassen gaf nog steeds gewoon.

Reizen

Sommige jongeren willen de boosterprik juist weer wel graag omdat die vereist is om te kunnen reizen zonder te hoeven testen. Of voor die jongeren een extra prik mogelijk moet worden is niet aan de raad om te beslissen, zo stelt het orgaan. 'Dat vinden we heel vervelend', zegt Geleijnse, 'Maar we zijn een medisch wetenschappelijk adviesorgaan, als we ook maatregelen in het buitenland moeten gaan meewegen terwijl die regels ook veranderlijk en niet geharmoniseerd zijn, dan kiezen we voor een medisch-wetenschappelijk afweging. We laten dat aan de minister om te beslissen.'

Ouders willen oplossing

Ouders & Onderwijs, de organisatie voor ouders van kinderen in de schoolgaande leeftijd wil in reactie op het advies van de Gezondheidsraad dat er een oplossing komt voor jongeren die straks mogelijk hun coronabewijs verliezen omdat ze geen boosterprik hebben. Als Ernst Kuipers het advies van de raad overneemt, dan moeten de voorwaarden voor het coronatoegangsbewijs worden aangepast, vindt Ouders & Onderwijs.

Vanaf volgende week dinsdag vervalt de geldigheid van het bewijs voor mensen die langer dan negen maanden geleden hun laatste vaccinatie kregen. Jongeren kregen hun coronavaccinatie vanaf de zomer, dus over enkele maanden zullen volgens de huidige regels de eersten van hen een boosterprik nodig hebben voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app.

'Dat klopt natuurlijk niet', zegt een woordvoerster van Ouders & Onderwijs. 'Het coronabewijs vervalt na negen maanden om een medische reden. Je moet dan drie prikken hebben, anders is het niet meer veilig. Terwijl de Gezondheidsraad zegt dat een boosterprik voor jongeren niet nodig is vanuit een medisch perspectief. Dus dan kun je die prik ook niet als voorwaarde stellen om de kroeg in te mogen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen