Gezondheid8 feb '22 15:44Aangepast op 10 feb '22 12:01

Pfizer verwacht 54 miljard dollar omzet uit coronavaccins

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Amerikaanse farmaceut Pfizer verwacht dit jaar 54 miljard dollar, omgerekend meer dan 47 miljard euro, aan omzet te behalen uit de verkoop van coronavaccins. Daarbij wordt 32 miljard dollar aan opbrengsten verwacht uit het coronavaccin Comirnaty en 22 miljard dollar aan inkomsten uit de coronapil Paxlovid van Pfizer.

Een recordniveau van 98 miljard tot 102 miljard dollar, daar zou de totale omzet dit jaar op moeten uitkomen. Vorig jaar werd een omzet behaald van 81,3 miljard dollar, wat 95 procent meer is dan een jaar eerder. Die groei is vrijwel volledig te danken aan de verkoop van Comirnaty, dat Pfizer heeft ontwikkeld in samenwerking met de Duitse biotechnoloog BioNTech. Het bedrijf produceerde vorig jaar 3 miljard doses van dat middel. Dit jaar wil Pfizer 4 miljard doses maken en minstens 120 miljoen coronapillen. De nettowinst van Pfizer kwam afgelopen jaar uit op 22 miljard dollar, tegen 9,1 miljard dollar een jaar eerder.

Lees ook | Eerste coronapillen goedgekeurd door EMA

Vaccin tegen de omikronvariant

Vorige maand is Pfizer begonnen met het testen van een vaccin tegen de omikronvariant van het coronavirus voor volwassenen tussen de 18 en 55 jaar oud. Topman Albert Bourla heeft gezegd dat dit vaccin in maart klaar zou kunnen zijn.

Pfizer en BioNTech hebben de Amerikaanse toezichthouder FDA ook om goedkeuring gevraagd voor het toedienen van coronavaccins aan kinderen onder de vijf jaar oud. Als de FDA de aanvraag goedkeurt is het de eerste keer dat kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar ingeënt kunnen worden tegen het coronavirus. Voor oudere kinderen is dat al wel mogelijk.

Luister ook | Grote overname raakt aan winst AstraZeneca


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen