Gezondheid8 feb '22 13:12Aangepast op 8 feb '22 17:26

OMT-lid Bonten: 'Einde van huidig OMT in zicht'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens arts-microbioloog Marc Bonten is het einde van het huidige Outbreak Management Team (OMT) in zicht. 'Dit OMT is in deze vorm al bijna twee jaar samen. Maar ik denk dat het niet heel lang gaat duren dat het OMT in deze samenstelling nog nodig is', zegt het OMT-lid in gesprek met BNR-coronaverslaggever Kees Dorresteijn.

Volgens Bonten zouden adviezen rondom de corona-aanpak straks alleen nog via het RIVM en het Centrum Infectieziektebestrijding moeten gaan. 'Het is nog te vroeg om te zeggen dat het voorbij is en dat we in een rustige endemische fase zitten. Ik verwacht wel dat na deze omikron-golf een rustige periode aanbreekt met het voorjaar en de zomer. In het najaar komen er mogelijk weer verrassingen, met een variant die kan ontsnappen aan vaccins en voor veel infecties kan zorgen. Dat is een mogelijkheid, maar dan kan er altijd nog besloten worden om het OMT bij elkaar te roepen.'

Arts-microbioloog Marc Bonten voorziet het einde van het huidige OMT.
Arts-microbioloog Marc Bonten voorziet het einde van het huidige OMT. (ANP)

'Rustige fase'

'Op dit moment denk ik dat wat iedere keer moet gebeuren, wel duidelijk is. Daarover kunnen het Centrum infectieziektebestrijding en het Landelijk Centrum voor Infectieziekte ook heel goed adviseren', volgens Bonten. Hoe lang het duurt tot dit OMT ontbonden kan worden, durft Bonten niet te zeggen. 'Ik hoop dat we een rustige fase ingaan na deze golf. Maar dan zijn OMT-leden voor Covid voorlopig niet nodig, hoop ik.'

Bonten zou niet het enige OMT-lid zijn die een einde van het OMT voorziet. 'Er is niet actief over gesproken in het OMT. Maar een aantal van mijn collega's denkt er ook zo over. Zij denken ook dat adviezen via de reguliere kanalen kunnen en dat daar niet per se een OMT voor nodig is', aldus Bonten. Dat het einde van het OMT nabij is, zou volgens Kees Dorresteijn, coronaverslaggever bij BNR, ook de reden zijn dat intensivist Diederik Gommers langer bij het OMT blijft, ook al loopt zijn voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care af.

Diederik Gommers

Het OMT is een orgaan dat standaard bestaat om adviezen uit te brengen over een epidemie. Het bestaat deels uit vaste leden en deels uit leden die kennis hebben van de epidemie waarover advies gegeven moet worden. Enkele van de huidige OMT-leden zijn viroloog Marion Koopmans van de Erasmus Universiteit, directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding en intensivist Diederik Gommers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen