Gezondheid10 feb '22 14:33

Kamer stemt tegen verplichte bedenktijd voor abortus

Auteur: ANP

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de verplichte vijf dagen bedenktijd voor vrouwen die een abortus willen ondergaan. In totaal stemden 101 Kamerleden voor een wetsvoorstel dat PvdA, GroenLinks, VVD en D66 samen indienden, en 38 tegen.

Momenteel hebben vrouwen die een abortus willen ondergaan verplicht vijf dagen bedenktijd, iets wat door een meerderheid in de Tweede Kamer als 'betuttelend' wordt gezien. Vrouwen zouden zulke beslissingen namelijk zelf in de hand moeten hebben.

Vrije kwestie

De vier indienende partijen hebben al 75 zetels maar het onderwerp was een vrije kwestie, wat betekent dat alle Kamerleden hun eigen stem konden bepalen. Normaal gesproken stemmen fracties gezamenlijk, maar bij dit voorstel waren er binnen de partijen ook verschillen.

Lees ook | Tweede kamer stemt tegen 2G-systeem

Zo stemde bij de PVV ongeveer de helft van de Kamerleden voor, en de helft tegen. Ook de coalitie was verdeeld. De VVD-fractie steunde in meerderheid het afschaffen van de beraadtermijn, maar Thierry Aartsen en Daniel Koerhuis stemden er tegen. Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie stemden ook tegen, D66 was voor.

Uitgangspunt

Het CDA had nog voorgesteld om het wetsvoorstel zo aan te passen dat de bedenktermijn van vijf dagen het uitgangspunt blijft, met de mogelijkheid ervan af te wijken. Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie stelde voor vrouwen die een zwangerschap willen afbreken, te verplichten eerst een echo te bekijken. Beide voorstellen haalden het niet.

Als de Eerste Kamer ook voor dit initiatiefwetsvoorstel stemt, zal de regering dat bekrachtigen.

Gerelateerde artikelen