Gezondheid11 feb '22 15:35Aangepast op 11 feb '22 15:56

Bemoeienis ministerie met OMT-adviezen

Auteur: BNR Webredactie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in de eerste maanden van de coronacrisis tekstsuggesties gedaan in de conceptadviezen van het Outbreak Management Team (OMT), zo meldt Nieuwsuur vrijdag.

Het RIVM, dat onder het ministerie valt en het OMT voorzit, heeft ook tekstsuggesties van het ministerie overgenomen. Betrokken OMT-leden blijken daarbij niet geraadpleegd.

Het kabinet heeft altijd gezegd dat het OMT volstrekt onafhankelijk is. Volgens deskundigen is door de bemoeienis van het ministerie de onafhankelijkheid van het OMT geschonden.

Onderzoek Nieuwsuur

Nieuwsuur onderzocht de afgelopen maanden duizenden vrijgegeven documenten over de eerste maanden van de coronacrisis. Uit mailwisselingen komt naar voren dat het ministerie meermaals overleg voerde met het RIVM over tekstwijzigingen in conceptadviezen van het OMT, voordat deze beschikbaar werden gemaakt voor het publiek.

Luister ook | OMT vergadert over soepeler coronaregels

Nieuwsuur bericht onder meer over een ambtenaar die in april 2020 schreef dat het advies op een bepaald punt 'nog wel een tandje scherper' kon. Er werd ook gevraagd om een zin op te nemen in het advies. In een geval kwam een gesuggereerde zin van een ambtenaar met daarin een spelfout in dezelfde vorm zelfs voor in de notulen van een eerder gehouden OMT-overleg.

'Tekstsuggesties'

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigde na de berichtgeving dat het ministerie 'tekstsuggesties' mag doen voor het advies over de aanpak van de coronacrisis dat het OMT opstelt. Het zou daarbij alleen om tekstuele verduidelijkingen gaan, en niet om inhoudelijke koerswijzigingen. Ook minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers ontkent dat zijn ministerie OMT-adviezen heeft aangepast. Volgens Kuipers gaat het alleen maar om 'verduidelijkende vragen', waarbij de onafhankelijkheid van het OMT volgens Kuipers 'totaal niet wordt aangetast'.

Het OMT zelf geeft in een reactie aan dat het ministerie van Volksgezondheid inderdaad 'tekstsuggesties' kan doen, vooral om de begrijpelijkheid van het advies te verzekeren. 'Het gaat daarbij om tekstuele verduidelijkingen en niet om inhoudelijke koerswijzigingen', aldus het OM

Gerelateerde artikelen