Gezondheid11 feb '22 18:18

Pubers mogen boosteren, na toestemming EMA

Auteur: BNR Webredactie

Ook jongeren tussen de 12 en 17 jaar mogen een boostervaccinatie halen, tenminste als het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat heeft goedgekeurd. Als betrokkenen dat willen, kunnen ze daarna een eigen afweging maken, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Image
(Flickr / Sebastiaan ter Burg)

Het EMA komt waarschijnlijk begin maart met een beoordeling. De Gezondheidsraad adviseerde begin februari echter dat het geen medische redenen ziet om alle jongeren in deze leeftijdsgroep een derde prik aan te bieden. Bij deze leeftijdsgroep is de directe gezondheidswinst van een boosterprik zeer beperkt, ook voor de hoogrisicogroepen. Wel adviseerde de raad maatwerk, zodat jongeren kunnen boosteren wanneer zij een ernstig immuunprobleem hebben of kwetsbare familieleden hebben. Zeer kwetsbare jongeren komen overigens al in aanmerking voor een booster.

Minister Kuipers gaat mee in dat advies en biedt op dit moment geen boosters aan voor alle jongeren. Geeft de EMA echter een goedkeurend oordeel, dan krijgen jongeren 'in bredere zin' de mogelijkheid om desgewenst een boosterprik te halen. Kuipers wijst hierbij ook op de omstandigheid dat soms een booster vereist is voor reizen naar het buitenland of om daar toegang te krijgen tot voorzieningen. Sommige landen stellen een booster al verplicht voor een Europees coronabewijs.

De GGD zegt snel te kunnen beginnen met boosteren wanneer het EMA een positief besluit neemt. Kuipers heeft ook het RIVM gevraagd om al te beginnen met de voorbereiding van de boostervaccinaties voor deze tieners. Kuipers zegt dat hij ervoor zal zorgen dat er toegankelijke en begrijpelijke informatie komt waarmee jongeren en hun ouders een goede afweging kunnen maken.

Luister ook | Gezondheidsraad vindt boosterprik pubers onnodig


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen