Gezondheid15 feb '22 19:11

Versoepelingen aangekondigd: dit verandert er per direct en straks

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf aanstaande vrijdag 18 februari wordt er verder versoepeld, kondigde coronaminister Ernst Kuipers aan. Restaurants, cafés en de cultuursector mogen hun deuren dan tot 01.00 's nachts openhouden. Ook hoeven mensen nog maar vijf dagen in isolatie na een besmetting, in plaats van de huidige verplichte zeven dagen. Wel moeten mensen dan minimaal 24 uur geen klachten meer hebben.

Ook zijn er al regels die direct veranderen. Zo is het thuiswerkadvies veranderd: werk voor de helft van de tijd thuis, is nu het advies geworden. Het advies om thuis maximaal vier bezoekers per dag te ontvangen, is helemaal de prullenbak in gegaan.

Voor voetbalclubs is er, redelijk onverwachts, ook goed nieuws te melden. Vanaf komend weekend mogen de stadions weer volledig gevuld worden. Wel moet er nog gecontroleerd worden op een coronabewijs. Ook moet er een mondkapje dragen worden als iemand zich verplaatst en is een zitplaats verplicht. Voor locaties waar een coronatoegangsbewijs nodig is en er minder dan 500 mensen zijn, zoals bioscopen, theaters en musea, zijn vaste zitplaatsen en een mondkapje niet meer nodig. Ook geldt de anderhalve meterregel op die locaties niet meer.

Vanaf 25 februari

Naast de versoepelingen die vanaf 18 februari ingaan, heeft Kuipers ook alvast verdere versoepelingen voor 25 februari bekendgemaakt. Dan zullen vrijwel alle beperkingen vervallen. Het coronatoegangsbewijs vervalt ook bijna helemaal. Alleen bij grote evenementen die binnen plaatsvinden, moet er dan nog een negatieve test getoond worden voordat iemand binnen mag komen. Een vaccinatie- of een herstelbewijs hoeft dan niet meer getoond te worden. Eerst werd ook gedacht dat een negatieve test getoond moest worden bij buitenlocaties waar veel mensen samenkomen, zoals bij voetbalstadions en festivals. Maar daar zal een testbewijs niet nodig zijn.

Voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden, verdwijnt per 25 februari ook het quarantaineadvies, maakte de minister bekend.

Mondkapjes blijven de komende tijd nog wel nodig in het openbaar vervoer. Op 15 maart bekijkt het kabinet vervolgens of die regel nog in stand gehouden moet worden. Ook heroverweegt het kabinet dan het thuiswerkadvies en het verplichte testen voor toegang.

Strengere regels?

Kuipers kon niet garanderen dat er weer strengere regels komen. 'Ik hoop dat het niet gebeurd, maar ik kan het niet 100 procent garanderen. Je moet altijd rekening houden met een nieuwe variant, of kijken wanneer de immuniteit onder kwetsbaren afneemt en er een nieuwe boostercampagne nodig is.'

Gerelateerde artikelen