Gezondheid16 feb '22 06:22Aangepast op 16 feb '22 08:18

OVV komt met eerste rapport over aanpak coronacrisis

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert vandaag het eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. Hierin is met name gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Ook heeft de OVV de voorbereidingen op de pandemie, de crisisstructuur en de crisiscommunicatie van de overheid onder de loep genomen. Het onderzoek is mede op verzoek van het kabinet uitgevoerd.

In het eerste deelrapport wordt de periode maart 2020 tot september 2020, dus het begin van de pandemie voor Nederland, onder de loep genomen. 'Het onderzoek naar de coronacrisis is een bijzonder onderzoek, omdat het eerste deelrapport verschijnt terwijl de crisis nog voortduurt', aldus de Onderzoeksraad. De presentatie van OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met de onderzoeksbevindingen wordt rechtstreeks via internet uitgezonden.

Lees ook | Versoepelingen aangekondigd

In het onderzoek is volgens de OVV onder meer gekeken naar 'de voorbereiding op een pandemie, de crisisbeheersing en de getroffen maatregelen en de uitfasering van deze maatregelen.' Daarnaast keek de Onderzoeksraad ook naar de effecten van de coronacrisis op de veiligheid van kwetsbare mensen in de samenleving, 'bijvoorbeeld door het wegvallen van reguliere zorg of maatschappelijke diensten'.

Luister ook | Voorbereiding op nieuwe pandemie van groot belang

Verpleeghuizen

In het onderzoek is ook gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Dat wordt een heikel punt, verwacht coronaredacteur Kees Dorresteijn. 'Bronnen rondom de OVV bevestigen aan BNR dat er een zeer kritisch oordeel komt over de gevolgen van de aanpak voor verpleeghuizen.'

Dorresteijn vervolgt: 'Tijdens de eerste golf zijn in verpleeghuizen veel mensen overleden door corona, vertelde Ruben van Gaalen van het CBS. En destijds was er ook al kritiek op het feit dat de beschermende middelen vooral naar de ziekenhuizen gingen en niet naar de verpleeghuizen.'

Tweede deelrapport later verwacht

Het tweede deelrapport wordt rond de zomer verwacht. Dit richt zich op de periode september 2020 tot juli 2021. Er komt ook nog een derde onderzoek, naar de periode na juli 2021.

Gerelateerde artikelen