Gezondheid23 feb '22 17:55

296 reizigers beboet voor schenden quarantaineplicht

Auteur: Bart van Rijswijk

Ten minste 296 reizigers hebben vorig jaar in Nederland een boete gekregen wegens het schenden van de quarantaineplicht. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De quarantaineplicht geldt voor reizigers uit zeerhoogrisicogebieden, waar de kans op een coronabesmetting bovengemiddeld groot is. Als iemand vanuit zo’n gebied naar Nederland reist, dient deze persoon bij aankomst een quarantaineverklaring in te vullen. Om te controleren of de reiziger zich aan de quarantaine van 10 dagen houdt, wordt deze persoon door een toezichthouder gebeld.

Vermoedt de toezichthouder dat een reiziger zich aan de quarantaineplicht onttrekt, dan controleert de lokale handhaving of dit inderdaad het geval is. In 296 gevallen bleek dus sprake van een overtreding en is aan de betreffende personen een boete van 339 euro opgelegd.

Dwangsom

Drie reizigers hebben zich ook na die sanctie niet aan de geldende regels gehouden. In zo’n geval komt de burgemeester van de gemeente waar iemand verblijft tussenbeide. Die bepaalt vervolgens de hoogte van de dwangsom, net zo lang tot een reiziger zich wel aan de regels houdt.

De 296 boetes werden uitgedeeld tussen juni 2021 (toen de quarantaineplicht werd ingevoerd) en januari 2022. Vanaf 25 februari geldt de maatregel alleen nog voor mensen die naar Nederland reizen vanuit een land waar een zorgwekkende coronavariant rondgaat. Momenteel zijn er geen landen waar dit het geval is. Geboosterde reizigers zijn nu al niet meer verplicht om in quarantaine te gaan.

(ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen