Gezondheid15 mrt '22 16:41

Tweede Kamer stemt in met abortuspil via huisarts

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Tweede Kamer stemt ermee in dat de abortuspil ook beschikbaar wordt via de huisarts. Een meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. Op dit moment kunnen vrouwen deze overtijdpil, waarmee ze een zwangerschap binnen negen weken kunnen afbreken, alleen via een ziekenhuis of een abortuskliniek krijgen.

Abortuskliniek

Momenteel kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn hun zwangerschap alleen laten afbreken in een abortuskliniek, ook als het gaat om een reeks pillen. D66, VVD, PvdA en GroenLinks dienden een voorstel in om daar verandering in te brengen.

Wieke Paulusma (D66), Lilianne Ploumen (Pvda), Corinne Ellemeet (GroenlinkS) en Jan Paternotte (D66) tijdens de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer om de abortuspil ook te laten verstrekken door de huisarts.
Wieke Paulusma (D66), Lilianne Ploumen (Pvda), Corinne Ellemeet (GroenlinkS) en Jan Paternotte (D66) tijdens de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer om de abortuspil ook te laten verstrekken door de huisarts. (ANP / Bart Maat)

Samen hebben de partijen 75 zetels, net geen meerderheid. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden 106 Kamerleden voor en 24 tegen het voorstel. Het initiatiefwetsvoorstel moet ook nog door de Eerste Kamer.

Luister ook | Kort geding: abortuspil moet kunnen per post

Gerelateerde artikelen