Gezondheid28 mrt '22 12:19Aangepast op 28 mrt '22 12:54

CEO Philips: kwestie salaris 'enorm opgeklopt'

Auteur: BNR Webredactie

Philips-topman Frans van Houten vindt dat mensen zich te veel druk maken over zijn salaris. Dat zegt de CEO in BNR's Big Five naar aanleiding van de discussie over de halvering van zijn salaris, wat een direct gevolg is van de terugroepactie van miljoenen apparaten tegen slaapapneu wereldwijd.

Beluister hier de gehele uitzending

Gehalveerd

Weliswaar is Van Houtens salaris gehalveerd, maar in de bonussen is hij weer gecompenseerd. Daarover is discussie ontstaan. 'Ik vind dat mensen zich daar te veel druk over maken', zegt de CEO. 'Die energie gaat ook niet naar allerlei andere beroepsgroepen met hoge salarissen. Het feit dat mijn salaris meer dan gehalveerd is geeft aan dat ik daar behoorlijke consequenties voor heb genomen.' Volgens Van Houten is Nederland wel zo ongeveer het enige land ter wereld waar die vragen over het salaris worden gesteld.

Opgeklopt

'Ik vind dat het enorm wordt opgeklopt. Kijk, nogmaals, het is terecht dat ik dit flink voel in mijn salaris, en minder dan de helft is een enorme consequentie.' Van Houten wijst erop dat Philips tegelijkertijd 'met een heleboel goede dingen' bezig is en dat het hier om minder dan vijf procent van de zaken gaat.

Lees ook | Philips al jaren op de hoogte van problemen met slaapapneu-apparaat

'Er gaat veel wel goed, we hebben een hele goede groei.' En om het vertrouwen van de Amerikaanse toezichthouder en de klanten te herstellen zet Philips 'vol in op onze missie om de gezondheidszorg beter te maken. Dat gaat heel erg goed, het vertrouwen is er. We krijgen heel veel orders wereldwijd. Het klinkt pijnlijk, maar soms is een terugroepactie iets wat onderdeel is van deze industrie. De ziekenhuizen weten dat, die kijken ook veel meer naar hoe je met het probleem omgaat in plaats van naar hoe het gebeurd is.'

Op de de vraag of Philips gaat schikken wil Van Houten geen antwoord geven, wel ziet hij desgevraagd nog steeds een rol voor zichzelf weggelegd bij het bedrijf, hoewel hij erbij zegt dat het uiteindelijk aan de aandeelhouders en de raad van bestuur is in hoeverre een topman zijn houdbaarheidsdatum niet overschreden heeft. 'We hebben heel erg gebouwd aan een bedrijf met grote groeikansen en zijn druk bezig met die te realiseren. Ik ben 61 en kan nog jaren mee.'

Lees ook | VEB: krediet voor Philips-baas is op

Gerelateerde artikelen