Gezondheid4 mei '22 09:41

Nieuwe omikronpiek dreigt in Zuid-Afrika

Auteur: Mark van Harreveld

Er dreigt volgens virologen een nieuwe omikronpiek in Zuid-Afrika. Dat baseren ze op de grote stijging van het aantal besmettingen met varianten Ba4 en Ba5. Deze varianten werden al een tijdje door in de gaten gehouden, maar tot nu toe was er geen reden tot alarm. 'Wat je ziet is dat ze toch weer nét iets makkelijker spreiden - in Zuid-Afrika in ieder geval', zegt viroloog Marion Koopmans.

'Het zijn virussen die nét weer wat meer mutaties hebben, die komen vermoedelijk uit dezelfde bron als waar de eerdere omikronvarianten uitkomen. Ze zijn niet verder ontwikkeld uit Ba1 of 2, maar uit een eerdere versie. Waar dat dan precies vandaan komt, is onduidelijk en wat je ziet is dat ze toch weer net iets makkelijker spreiden - in Zuid Afrika in ieder geval.'

Lees ook | Sjanghai krijgt Covid-uitbraak niet onder controle

Geen zorg

Gevraagd of er reden tot zorg is, zegt Koopmans dat het wel meevalt. 'Wat je wel ziet is dat het aantal nieuwe infecties flink aan het toenemen is en ook de ziekenhuisopnames, dus dat wordt wel goed in de gaten gehouden. Er is wat eerste informatie dat dit virus wat makkelijker ontsnapt aan de antistoffen die de mensen hebben door bijvoorbeeld een eerdere infectie, maar dat gebeurt veel minder als je gevaccineerd bent.' Waarbij Koopmans aantekent dat dat de vaccinatiegraad in Zuid-Afrika niet zo hoog is waardoor de Zuid-Afrikaanse gegevens niet zomaar doorgetrokken kunnen worden naar bijvoorbeeld Nederland.

'Het zou kunnen dat in een hoog gevaccineerde populatie het virus echt minder ruimte krijgt. Dat is nu ook de vraag. We zien ook deze varianten hier en daar in Europa opduiken, maar nog niet echt sterk toenemen - het zou kunnen dat dat dus meevalt of dat het wat langer duurt, dat moeten we afwachten.' Ook in Nederland zijn de nieuwe varianten al aangetroffen, zegt de viroloog.

Lees ook | Duitsland biedt vanaf september omikronvaccin aan

Gerelateerde artikelen