
De zogeheten oversterfte die de VN-organisatie heeft berekend is een optelsom van de directe én indirecte sterfte die aan de pandemie is te wijten. Het gaat dus zowel om mensen die aan Covid-19 zijn overleden als om mensen die zijn gestorven als gevolg van de negatieve effecten van de pandemie op de gezondheidszorg en andere delen van de maatschappij.
Aantal doden hoger dan geregistreerde sterfgevallen
De schatting van de WHO gaat over de periode van begin 2020 tot eind 2021. De WHO houdt rekening met een marge: het werkelijke aantal ligt ergens tussen de 13,3 miljoen tot 16,6 miljoen overledenen. Het midden daarvan is bijna vijftien miljoen. Dit aantal ligt veel hoger dan het officiële aantal coronagerelateerde sterfgevallen dat overheden hebben geregistreerd. Dat waren er eind vorig jaar 5,4 miljoen. In de loop van dit jaar is het verder opgelopen tot 6,2 miljoen.
Lees ook | Mogelijk dit najaar al extra vaccinatierondes tegen corona
Volgens de WHO is het merendeel van de oversterfte te wijten aan het virus zelf. Een kleiner deel komt bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen overbelast raakten door het hoge aantal coronapatiënten. Daardoor kwam de zorg voor mensen met tal van andere aandoeningen in de knel, met soms doden tot gevolg.
'Meeste coronadoden in India'
Oversterfte is het verschil tussen de werkelijke sterfte en de sterfte die in een normaal jaar te verwachten zou zijn. Vooral in Zuidoost-Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika zijn relatief veel mensen overleden. Volgens de WHO-cijfers is India veruit het hardst geraakt van alle landen. Daar vielen door de pandemie 4,7 miljoen doden, schatten de wetenschappers die de rapportage opstelden.