Gezondheid7 mei '22 10:19

'Sterke toename' nieuwste omikronvarianten in Amsterdam

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De nieuwste omikronvarianten van het coronavirus lijken in Amsterdam voor 7 procent van de besmettingen te zorgen. In een steekproef bevatten 13 van de 181 geanalyseerde testen de zogenoemde BA.4 en BA.5-variant, melden het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam. Dat is in absolute zin nog weinig, maar wel een 'sterke toename', zegt hoogleraar infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc op Twitter.

Een week geleden bevatte één test in de steekproef de BA.4 of BA.5-variant. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte daarvoor al bekend dat de nieuwe variant was opgedoken in Nederland. Toen leek de variant nog niet verder verspreid in Nederland. De rest van de geanalyseerde testen in de steekproeven lieten de BA.2-variant zien, de omikronvariant die momenteel dominant is in Nederland.

'Niet ziekmakender of besmettelijker'

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijken de varianten niet ziekmakender of besmettelijker dan de huidige omikronvariant. De BA.4 en BA.5-varianten zijn eerder door de WHO vastgesteld in Duitsland, Denemarken en het zuiden van Afrika. Door de veranderingen in het erfelijk materiaal van de varianten is het mogelijk dat BA.4 en BA.5 makkelijker door het immuunsysteem breken, ondanks dat iemand mogelijk gevaccineerd is of eerder al besmet is met het coronavirus. Het RIVM doet hier nog onderzoek naar.

ARGOS

De cijfers verschenen op het Twitteraccount van het samenwerkingsverband ARGOS, wat staat voor Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance. Het gaat om positieve uitslagen van coronatesten die bij de GGD Amsterdam zijn gedaan. Die GGD-regio beslaat Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Diemen en Ouder-Amstel.

Testen

Door het aangepaste testadvies doen momenteel alleen zorgmedewerkers, kwetsbare mensen of mensen die een herstelbewijs nodig hebben een test bij de GGD. Die laatste groep zijn vaak mensen die ongevaccineerd of ongeboosterd zijn. De steekproef zegt daarom niet alles over de verspreiding van de BA.4 en BA.5-variant in Amsterdam. Bij eerdere varianten liep Amsterdam vaak voor op de rest van het land, en was de steekproef een indicator voor het verloop van de variant.

Gerelateerde artikelen