Gezondheid27 mei '22 14:52

EU wil gezamenlijk vaccin en middel tegen apenpokken inkopen

Auteur: ANP

De Europese Unie heeft besloten tot de gezamenlijke aankoop van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken. Dat zei de Zweedse vaccincoördinator Richard Bergstrom vrijdag tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter.

Volgens de krant zou het gaan om het vaccin Imvanex en het antivirale middel Tecovirimat. Imvanex wordt geproduceerd door het Duitse bedrijf Nordic, Tecovirimat door het Amerikaanse Siga technologies. De EU heeft met beide farmaceutische producenten nog geen contract getekend, hoewel dit volgens Bergstrom 'snel' kan gebeuren.

Lees ook | 'Apenpokken is niet iets dat we erbij willen hebben'

'We zouden over een week of zo een contract moeten hebben', zei hij tegen de krant. 'En misschien al wat beperkte leveringen in juni.'

Nederland heeft nog voldoende doses Imvanex op voorraad en doet niet mee aan de groepsaankoop. De vaccins zijn vooral bedoeld voor bijvoorbeeld hulpverleners die met patiënten in aanraking komen.

De gezamenlijke inkoop is ingegeven door de Europese aanschaf van coronavaccins, waarop veel lidstaten met tevredenheid terugkijken. België heeft al wel ingetekend. Het land maakt aanspraak op 1250 van de 50.000 doses die de EU wil aanschaffen.

Imvanex is een vaccin tegen pokken, waaraan de apenpokken nauw verwant zijn. Het vaccin is in de VS goedgekeurd voor de preventie van zowel pokken als apenpokken. In de EU is Imvanex alleen goedgekeurd voor de bestrijding van pokken, hoewel artsen het ook kunnen voorschrijven voor apenpokken.

Snelle actie

Eerder vrijdag liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten dat 'snelle actie' vereist is voor een succesvolle aanpak van apenpokken in niet-endemische landen. Daarmee doelt de organisatie op landen buiten Afrika, waar het virus al langer voorkomt. Massale vaccinatie acht de WHO op dit moment echter niet nodig, wel gerichte vaccinatie voor wie nauwe contacten heeft met geïnfecteerde mensen. 'Gevallenonderzoek, contactopsporing en thuisisolatie zijn nu de beste middelen', zei WHO-functionaris Rosamund Lewis.

Lees ook | Tot drie weken quarantaine na besmetting met apenpokken

Sinds begin mei zijn in negentien landen buiten Afrika meer dan tweehonderd vermoedelijke en bevestigde gevallen van apenpokken vastgesteld. De apenpokkenvariant die de huidige uitbraak veroorzaakt, heeft een sterftecijfer van ongeveer 1 procent. Tot nu toe zijn geen sterfgevallen gemeld.

Volgens officiële cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC zijn er nu 118 besmettingen met apenpokken binnen de EU vastgesteld.

Gerelateerde artikelen