Gezondheid5 jul '22 17:47

Uitstel operaties door corona kost 320.000 levensjaren

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn 320.000 gezonde levensjaren verloren gegaan door operaties die tijdens corona zijn uitgesteld. Dat heeft het RIVM berekend. Microbioloog en epidemioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht schrikt van de aantallen. 'Dat is behoorlijk veel. En het is op basis van gedegen onderzoek, dus daar mag je best waarde aan hechten.'

Bonten vreest dat dit bij een pandemie hoort. 'We hebben in Nederland in de zorg een schaarstemodel, we zijn heel kostenefficiënt met de zorg en als er dan een enorme ziektelast bijkomt, dan krijg je verdringing van zorg. Dat heeft er zeker in de eerste golf toe geleid dat veel planbare zorg - en daar gaat dit onderzoek over - uitgesteld is. Maar ook in de tweede, derde en laatste golf zie je nog steeds dat dat gebeurd is. Dit is wel de consequentie van het zorgmodel dat we hebben', zegt Bonten.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (ANP / Patricia Rehe)

Had het voorkomen kunnen worden?

Volgens de microbioloog had dit effect voorkomen kunnen worden, als de pandemie op een vroeg moment al onder controle was geweest. 'Als je de pandemie in een vroege fase kunt opvangen en veel ziekenhuisopnames kunt voorkomen, dan zou dat kunnen. In de eerste golf zijn we verrast in Europa. Tijdens de laatste golf zag je dat ook veel zorg uitgesteld werd en dat had niet nodig hoeven zijn, want we hadden ons kunnen voorbereiden. Nu hebben we de middelen om de verdringing van zorg te voorkomen', denkt Bonten.

Overigens is die verdringing niet het gevolg van personeelstekorten, maar is het puur een capaciteitstekort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen