Gezondheid14 jul '22 11:36Aangepast op 14 jul '22 11:54

Epidemioloog: 'Er is leegloop in de ziekenhuizen'

Auteur: Mark van Harreveld

Minister voor Volksgezondheid Ernst Kuipers wordt door een groep betrokken burgers en deskundigen opgeroepen om kwetsbaren beter te beschermen tegen het coronavirus. Door nu simpele beschermingsmaatregelen te treffen, zouden ernstigere (economische) gevolgen kunnen worden voorkomen. 'Ons ziekteverzuim nu ligt anderhalf keer hoger dan drie jaar geleden', zegt epidemioloog Arnold Bosman.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ANP / Laurens van Putten)

Volgens Bosman bevindt Nederland zich in de zomergolf waarvan het RIVM zegt dat deze op zijn retour is. 'Dat is voorbarig', zegt Bosman, 'Er is nog steeds groei. Omdat we nog in de zomer zitten is dat verontrustend. Het najaar komt eraan, de winter komt eraan. We verwachten dat de overheid lessen trekt, maar dat gebeurt niet'.

Lees ook | Ministerie bereidt nieuwe vaccinatiecampagne voor

Volgens Bosman kampt Nederland met een ziekteverzuim van 6,7 procent, wat anderhalf keer hoger is dan in 2019. En dat middenin de zomer, Bosman noemt dat ongebruikelijk. 'Een groot deel van dat verzuim is door covid.' Volgens Bosman is het een probleem dat de overheid zich alleen laat leiden door ziekenhuiscijfers en dan in het bijzonder de ic-opnames. Zolang die niet oplopen is er voor de overheid weinig aan de hand.

Verharding

Maar volgens Bosman zijn de contouren van een drama alweer zichtbaar: 'Mijn collega's in het ziekenhuis lopen op hun tandvlees. Er is een verontrustende trend, er is nu een leegloop in de ziekenhuizen'. Wat Bosman ook verontrust: het toenemende wantrouwen in binnen de samenleving in de overheid. 'Op zeker moment eindig je in samenleving waarin alles wat de overheid zegt met een korrel zout genomen wordt, waarin niemand elkaar gelooft met een virus dat zich daar niks van aantrekt'.

Lees ook | Kabinet houdt rekening met nieuwe vaccinatierondes, grootse opschaling mogelijk

Corona heeft volgens Bosman een domino-effect omdat het niet op zichzelf staat. Door het laissez-faire-beleid van een overheid die tegen de burger zegt dat 'ie er alleen voor staat, een verharding van de samenleving waarin de openbare orde en de veiligheid in toenemende mate een probleem zal zijn. 'Dat is ook waar de onderzoeksraad voor de veiligheid zich over buigt, over het lakse beleid, een actief beleid van handen los, want dat is het beleid'.

'Wat je verwacht is dat overheid de randvoorwaarden creëert voor een veilige economische samenleving.'

Lees ook | OVV-voorzitter Dijsselbloem: 'Er zijn heel veel lessen te leren uit de corona-aanpak'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen