Gezondheid19 jul '22 14:42

Uitbraak dodelijk Marburg-virus in Ghana

Auteur: Mark van Harreveld

In het West-Afrikaanse Ghana zijn de eerste gevallen bevestigd van het zeldzame en zeer dodelijke Marburg-virus. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het Marburg-virus is een zeer besmettelijke ziekte die tot dezelfde familie behoort als het virus dat Ebola veroorzaakt. De WHO prijst de snelle reactie van de Ghanese autoriteiten.

2014: ebola-uitbraak in Beni, Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo
2014: ebola-uitbraak in Beni, Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo (ANP / EPA)

Volgens de Ghanese overheid zijn beide patiënten, twee mannen van 51 en 26 jaar, onlangs in een ziekenhuis in de zuidelijke Ashanti-regio overleden. Dit weekend bevestigde een Senegalees laboratorium dat in de bloedmonsters van beiden het virus werd aangetroffen. Ghanese gezondheidsfunctionarissen zeggen dat nu 98 mensen onder quarantaine staan als vermoedelijke contactpersonen. Het gaat onder meer om familieleden, medici en mortuariummedewerkers die met de twee patiënten in contact zijn geweest.

'Dit is een goede zaak, want als er niet onmiddellijk en doortastend wordt opgetreden, kan Marburg gemakkelijk uit de hand lopen, zei directeur Afrika dr. Matshidiso Moeti van de WHO. Volgens de Ghanese gezondheidsdienst heeft Ghana een multidisciplinair team eropuit gestuurd om de bron van het virus op te sporen.

Zoönose

Infectie met het Marburg-virus leidt, net als besmetting met ebola, tot hemorragische koorts waarbij bloedingen optreden. Andere symptomen zijn diarree, spierpijn en overgeven. Het Marburg-virus is een zoönose en wordt via vleermuizen op mensen overgebracht (de Egyptische fruitvleermuis, red.). Evenals bij ebola kunnen mensen elkaar besmetten via lichaamsvloeistoffen zoals bloed en speeksel. Het is een potentieel dodelijk virus waarvoor geen behandeling bestaat, bij eerdere uitbraken lag het sterftecijfer tussen de 24 en 88 procent. Artsen zeggen echter dat het drinken van veel water en het behandelen van specifieke symptomen de overlevingskansen van een patiënt vergroot.

Vlees en uitwerpselen

Ghanese ambtenaren waarschuwen mensen uit de buurt van grotten te blijven en alle vleesproducten grondig te koken alvorens ze te eten. Aangenomen wordt dat de overdracht van dier naar mens plaatsheeft door het eten van besmet vlees of door de uitwerpselen van vleermuizen in grotten. In 2008 overleed een Nederlandse toeriste die een vleermuizengrot in Oeganda bezocht had.

Dit is de tweede keer dat Marburg in West-Afrika is vastgesteld. Vorig jaar was er één bevestigd geval in Guinee, maar die uitbraak werd in september passé verklaard, vijf weken na de ontdekking ervan. Buiten West-Afrika zijn eerdere uitbraken en sporadische gevallen gemeld in Angola, de Democratische Republiek Congo, Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda, aldus de WHO. Het virus doodde meer dan 300 mensen in Angola in 2005, tot op heden de meest dodelijk uitbraak.

Groene meerkatten

De allereerste uitbraak van Marburg vond plaats in Duitsland in 1967, waar 37 laboratoriummedewerkers in de Duitse steden Marburg en Frankfurt am Main en in Belgrado (het toenmalige Joegoslavië, red.) besmet raakten. De laboranten hadden gewerkt met besmet weefsel van Afrikaanse groene meerkatten, apen uit Oeganda die werden gebruikt voor het ontwikkelen van poliovaccins. Van de 37 overleden er 7.

Lees ook | 'Medicijn tegen ebola binnen handbereik'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen