Gezondheid21 jul '22 06:17

WHO overlegt over hoogste waarschuwingsniveau apenpokkenvirus

Auteur: ANP

De uitbraak van het apenpokkenvirus wordt misschien uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Die status, in het Engels Public Health Emergency of International Concern, is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Een noodcommissie van die organisatie overlegt donderdag over het verhogen van het alarm.

Het apenpokkenvirus is tot nu toe vastgesteld bij bijna 14.000 mensen in meer dan 70 landen. Europa heeft de meeste besmettingen met apenpokken. Het virus was hier tot vorige week aangetroffen bij meer dan 8200 mensen in 35 landen. Zeker 183 mensen in Europa zijn vanwege hun klachten in het ziekenhuis opgenomen. In Afrika zijn zeker vijf mensen aan de besmetting overleden, in Europa zijn geen sterfgevallen bekend.

In juni overlegde de WHO ook over verhoging van het waarschuwingsniveau van apenpokken. De organisatie besloot toen om die stap nog niet te zetten en de situatie in de gaten te houden.

Nieuwe cijfers

In Nederland stond de teller afgelopen maandag op 656 bevestigde besmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt donderdag met nieuwe cijfers. Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Twee andere ziektes staan momenteel op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Dat zijn Covid-19, die ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, en polio. Eerder werden ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

(Mat Napo / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen